Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Virtuální realita v lesnictví. Jak to funguje?

Zveřejněno: 8. 10. 2016

Naložit vůz dřevem je nyní možné za pomocí takzvané Virtuální reality (VR), aniž by obsluha stroje vylezla z kabiny. A co vůbec znamená Virtuální realita?

Virtuální realita nebo virtuální prostředí (VR) je technologie umožňující uživateli interagovat se simulovaným prostředím. Technologie virtuální reality vytváří iluzi skutečného světa (např. při bojovém výcviku, pilotování, lékařství) nebo fiktivního světa počítačových her. Nově uplatnění nalezne i v lesnictví.

Švédský výrobce jeřábů Hiab představil koncept Hiab HiVision™, který umožní řidiči naložit vůz dřevem, aniž by musel opustit kabinu.

Nejprve bylo potřeba vyvinout příslušný systém, ten nese označení Hiab HiVision™. Systém se skládá z kamer, které jsou umístěny na jeřábu. To znamená, že řidič může ovládat jeřáb ze svého místa za volantem kamionu. Musí mít na sobě samozřejmě VR brýle, které obraz v reálném čase promítají. Firma použila brýle od výrobce Oculus. Jaké nové možnosti otevírá tento systém? Výhodou systému je pohodlí a bezpečnost, řidič nemusí vystupovat z vozu, dále řidič díky instalovaným kamerám vidí tam, kam by okem nedohlédl, a konečně lze nahrávat celý proces nakládání (záznam pak může být využit pro další zpracovávání informací různými způsoby nebo záznam poslouží jako případný důkaz, zda obsluha nakládala materiál šetrně). V neposlední řadě je nutné zmínit, že systém je možné dále v budoucnu rozvíjet.

Proč se firma Hiab zajímá o VR? Protože věří, že jednou budou vozidla autonomní (nebudou ke svému provozu potřebovat řidiče a orientovat se budou díky počítačovým systémům, které detekují okolí vozidla a určují jeho trasu), a byl by proto nesmysl, aby u nakládání/vykládání materiálu musel asistovat člověk. V budoucnu se počítá i s tím, že operátor bude moci ovládat několik jeřábů současně úplně z jiného místa, než je kabina kamionu. Když operátor bude jinde než v kabině (například v kanceláři), nebude potřebovat řidičské oprávnění. Tím pádem se otevírají zcela nové možnosti v oblasti nezaměstnanosti, nakládání by totiž zvládly i osoby s tělesným postižením. Koncept Hiab HiVision™ byl představen na veletrhu Bauma v Mnichově, kde ho vyzkoušelo přes 3 000 návštěvníků.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek