Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Velký polní den SOUFFLET AGRO 2016 opět ohromil

Zveřejněno: 29. 8. 2016

Naše společnost i v letošním roce uspořádala pro širokou odbornou veřejnost Velký polní den, který se konal 22. 6. 2016 ve Všestarech u Hradce Králové a byl v pořadí již dvanáctým setkáním tohoto druhu. Tento polní den je možné označit za jednu z nejvýznamnějších zemědělských akcí, což potvrzuje pravidelně vysoká návštěvnost.

Zúčastnilo se více než sedm stovek návštěvníků, kteří měli příležitost v rámci 4 komentovaných prohlídkových tras shlédnout přes 550 odrůdových a technologických pokusů, na které navazovala ukázková plocha mechanizace a stánky vystavovatelů, těch bylo letos dohromady 27. Zemědělci měli příležitost otestovat své znalosti v rámci připravené poznávací soutěže plevelů a škůdců, těm nejlepším byly odměnou hodnotné ceny. Příjemnou atmosféru podpořil hudební doprovod skupiny Podřipský band. V průběhu polního dne bylo k dispozici chutné občerstvení a ukončení celé akce proběhlo vylosováním bohaté tomboly.

Stan inovací SOUFFLET AGRO

Zemědělskou činnost stále ovlivňují nové poznatky a moderní technologie, které pomáhají zefektivnit vynaložené úsilí pěstitelů a současně reagují na zpřísňující se legislativní změny stejně jako na čím dál častější rozmary a výkyvy počasí. Společnost SOUFFLET AGRO spolupracuje s řadou renomovaných zahraničních firem a českým farmářům zprostředkovává novinky a inovativní technologie, které jsou s úspěchem využívány v jiných zemích. Na velkém polním dni se s nimi návštěvníci seznámili ve stanu inovací na centrálním náměstí.

Z představovaných novinek nejvíce zaujala nově nabízená služba monitoringu porostů pomocí dronu Airinov osazeného senzorem multiSPEC 4C pro rychlé a přesné nastavení dusíkaté výživy s cílem podpory výnosu a kvality a současně maximálního využití aplikovaných dusíkatých hnojiv. Společnost Airinov, kterou na českém trhu výhradně zastupujeme, je lídrem v systému precizního hospodaření s využitím bezpilotních letounů. Velký zájem zaznamenaly i ostatní představené novinky jako: využití bakterií ActivSOILNITRO a ActivSOILPK ve výživě rostlin, názorná ukázka efektu smáčedel MultiAD a pHAD pro dosažení požadované účinnosti přípravků na ochranu rostlin nebo aplikační technika pro mikrogranulovaná hnojiva Microfert a secí stroj Samco pro setí kukuřice pod degradovatelnou fólii. Zemědělci měli také příležitost seznámit se s možností zhodnocení své produkce a výkupu komodit.

Komentované prohlídkové trasy

Polní pokusy zahrnovaly čtyři ucelené prohlídkové trasy. Velký důraz je kladen na odbornost a kvalitu výkladu, o který se postaral tým našich poradců a obchodních zástupců. Představena byla kompletní aktuální nabídka ozimých i jarních odrůd pšenice, ječmene, žita, tritikale, řepky, zastoupeny byly rovněž i odrůdy hlavních luskovin, olejnin, jetelovin, trav a travních směsí. Porosty byly kompaktní a pěstitelé si tak porovnali základní vlastnosti odrůd, jejich zdravotní stav a reakce na dané podmínky a zvolený způsob ošetření. Odrůdy se představují na variantách bez ošetření morforegulátory a fungicidy a agronomové tak mají nezkreslený dojem o jejich vlastnostech.

Samostatnou sekcí každé prohlídkové trasy tvořilo představení projektu SOILTEQ a naší filozofie trvale udržitelného zemědělství, který si klade za cíl ukázat vhodnou cestu pro podporu zdraví a půdní úrodnosti s využitím vhodně zvolených směsí meziplodin a podsevů při současném omezení zpracování půdy. V případě řepky ozimé byly vysvětleny přednosti podsevu vymrzajících leguminóz směsi KeepSOILOSR s cílem podpořit výnos, omezit konkurenci plevelů a výskyt škůdců a především zlepšit dusíkatou výživu nad rámec standardně aplikovaných živin díky symbiotické činnosti leguminóz. Představen zde byl secí stroj Falcon od společnosti FARMET osazený více zásobníky na osivo, který zajišťuje snadné a kvalitní založení porostu řepky s podsevem jednou secí operací. Podobně zaujalo i zakládání podsevů KeepSOILCORN do kukuřice s využitím plečky společnosti P&L Hrubčice, která při plečkování podpatově aplikuje DAM 390 a současně do meziřádku ukládá osivovou směs jílku a vikve. V rámci 4. trasy byla připravena rozsáhlá ukázka meziplodinových směsí s doporučením jejich uplatnění v jednotlivých osevních postupech. Ing. Josef Sysel připravil velmi zajímavou prezentaci půdních profilů, půdní struktury, vlivu utužení či nevhodného zpracování půdy na úrodnost a ostatní důležité funkce půdy.

Pro každou plodinu bylo připraveno doporučení pro podporu výnosu dle stavu porostu a daných podmínek vhodnou aplikací přípravků z naší produktové řady FERTEQ. V obilninách našel již pevné uplatnění přípravek CereaSTART pro posílení porostu v rané fázi vývoje, který je s oblibou používaný v kombinaci s herbicidní ochranou či morforegulačním zásahem. Dusíkatou výživu a kvalitu zrna velmi účinně zajišťuje přípravek NitroTOP, často ve společné aplikaci s fungicidní ochranou. Své místo si našel i přípravek ZinSTART či CereaTOP při eliminaci stresu a podpoře růstu a vitality porostu. V olejninách a cukrové řepě dosahuje velmi dobrých výsledků přípravek OilSTART Fluid. Potěšil nás zájem pěstitelů o novinky z chemických přípravků řady GUARDTEQ jako GramiGUARD pro řešení výdrolu obilnin s vysokou účinností na trávovité plevele, PodGUARD pro omezení předsklizňových a sklizňových ztrát řepky, TebuGUARD pro podzimní i jarní ošetření řepky i jako levné fungicidní řešení do obilnin, či MoGUARD s účinnou látkou trinexapac-ethyl pro omezení poléhání obilnin.

Ing. Jiří Šilha, Ph.D. se věnoval představení odrůdových novinek pšenic. Jako každoročně byl velký zájem o prezentaci účinnosti rozsáhlého spektra zkoušených herbicidů, fungicidů a morforegulátorů, které byly prezentovány na citlivých odrůdách pro co nejlepší vykreslení účinnosti jednotlivých kombinací.

Na trase věnované jarním sladovnickým ječmenům prezentoval Ing. Jiří Cejtchaml vhodnou agrotechnickou strategii pro jednotlivé odrůdy, připomněl i naši doporučenou technologii pro novou odrůdu KWS Irina, která v loňském roce získala 1. místo v technologické soutěži v Kroměříži. U každé z preferovaných sladovnických odrůd nabídl i srovnání fungicidní strategie při využití mořidla Systiva.

Odrůdovou a technologickou prezentaci ozimých řepek rozšířila Ing. Žaneta Hrnčířová o popis škůdců, kteří se v posledních letech významně rozšířili se zákazem aplikace insekticidních mořidel a představují výrazné riziko do budoucna (např. je květilka zelná nebo dřepčík olejkový).

Těšíme se na další setkání s Vámi na 13. ročníku Velkého polního dne ve Všestarech v roce 2017, který budeme přípravovat se stejnou precizností pro Vaši maximální spokojenost a zajištění kvalitních informací, které můžete následně zhodnotit přímo na poli.

Autor: Ing. Martina Poláková
Foto: Ing. Martina Poláková

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek