Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Veletrh INTERVITIS INTERFRUCTA HORTITECHNICA 2016

Zveřejněno: 3. 9. 2016

Veletrh konající se od 27. do 30. listopadu nabídne bohatý rámcový program: přehlídky strojů, degustační zónu, 62. německý vinařský kongres, speciál DLG nebo akci Young Professionals Day. Návštěvníci se mohou těšit na spojení kongresu, fór a praxe.

Degustace zhruba 250 vín

Degustační workshopy v roce 2016 rozšíří ochutnávková zóna s 250 druhy vín. Ochutnavači zjistí, jak technika ovlivňuje kvalitu výrobků, přičemž o aktuální vinařské a sklepnické problematice se návštěvníci mohou cíleně informovat rovněž v rámci nabízených denních prohlídek.

Získávání nových poznatků

Autentické a inovativní utváření budoucnosti – zvládnutí změny klimatu a globalizace” – pod tímto hlavním heslem se koná 62. německý vinařský kongres. Během šesti jednání se mohou zájemci od 28. do 30. listopadu seznámit s nejnovějším stavem vědy a zkušenostmi z praxe. Výstava i program jednání se soustředí na zpracovatelský řetězec, v němž představuje celý proces od pěstování vinné révy po uvádění na trh. Promluví renomovaní řečníci, např. dlouholetý ředitel programu OSN pro ochranu životního prostředí (UNEP) prof. dr. Klause nebo italský enolog prof. dr. Luigiho Moia. Zájemci mohou ještě do 30. září využít slevy při předčasné objednávce (www.dwv-kongress.de).

Přes den poučení, večer oslava: Young Professionals Day

Jak by se měla mládež z oboru přizpůsobit rámcovým podmínkám změněným v důsledku změny klimatu a globalizace? Na tuto otázku bude 29. listopadu 2016 hledat odpověď kongres mladých producentů organizovaný svazem německé zemské mládeže. Navazující Young Professionals Party nabídne příležitost pro společnou večerní zábavu s ostatními hosty.

Setkání vinařů „Willkommen in besten Lagen”

V příjemné atmosféře a u dobré sklenky vína si mohou návštěvníci vyměňovat zkušenosti na setkání vinařů – ideální platformě pro intenzivní odborné rozhovory lidí z praxe, vědců a vystavovatelů.

Doplněním bude malý program krátkých přednášek z praxe s navazující diskusí.

Speciál DLG „Smart Horticulture”

DLG (německá zemědělská společnost) věnuje tématu „Smart Horticulture” vlastní speciál v hale 1. Představí nejmodernější techniku pro pěstování zvláštních kultur a zeleniny na volné půdě a ve sklenících. Připraveny jsou přednášky renomovaných odborníků na témata zavlažování, snímací techniky, robotiky a čištění postřikovačů. Například prof. dr. Hans W. Griepentrog z univerzity v Hohenheimu promluví o robotice v pěstování zvláštních kultur.

Rozvoj odvětví pomocí inovací

Německý vinařský svaz společně s DLG vyznamená nejlepší novinky a zlepšení přispívající k rozvoji odvětví vinařství, ovocnářství a zvláštních kultur. Cena bude udělena ve čtyřech kategoriích:

  • pěstitelská a sklizňová technologie,
  • zpracování a řízení procesů,
  • plnicí a balicí technologie,
  • organizace a prodej.

Držitelé cen budou oznámeni 13. října 2016 na tiskové konferenci, ceny budou na veletrhu slavnostně uděleny 27. listopadu 2016. Další informace jsou zájemcům k dispozici na internetových stránkách www.dwv-innovationspreis.dee.

Partnerská země Itálie

Oficiálním partnerem letošní akce je Itálie – po Německu nejdůležitější vystavovatelská země. Německý vinařský svaz a svaz Confagricoltura chtějí tímto partnerstvím vyzdvihnout osvědčenou a perspektivní spolupráci obou zemí v oblasti technologie pro víno, šťávy a zvláštní kultury. Budou též diskutovány společné cíle např. v evropské vinařské a zemědělské politice.

O veletrhu INTERVITIS INTERFRUCTA HORTITECHNICA

INTERVITIS INTERFRUCTA HORTITECHNICA je mezinárodní technický veletrh pro víno, šťávy a zvláštní kultury konající se každé dva roky ve Stuttgartu. Odborným garantem je pro oblast vína DWV, Deutscher Weinbauverband e.V. a pro oblast zvláštních kultur je DLG, Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft e.V. Veletrh se poprvé konal v roce 1969 pod názvem INTERVITIS, v roce 1989 byl rozšířen o oblast ovoce a ovocných šťáv a získal název INTERVITIS INTERFRUCTA.

V roce 2016 se veletrh koná ve dnech 27.–30. listopadu poprvé pod názvem INTERVITIS INTERFRUCTA HORTITECHNICA.

Autor: Lenka Výborná
Foto: Ing. Martina Poláková

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek