Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Technika s logem GOMSELMAŠ

Zveřejněno: 15. 12. 2016

Výrobní sdružení Gomselmaš, které se zabývá výrobou strojů používaných k pěstování a sklizni základních zemědělských plodin, proniká na český trh. Zákazníkům nabízí řadu nadstandardních služeb a bonusů. Mezi prvními stroji s homologací jsou sklízecí mlátičky GS12 a GS812.

Samojízdná řezačka PALESSE FS8060

Technika s logem Gomselmaš pozvolna proniká na náš trh. Tento běloruský výrobce má dlouholetou tradici, která začíná ve třicátých letech minulého století, na našem trhu však jeho technika rozšířená není. To se ale postupně mění.

V roce 2012 byla ve Smidarech nedaleko Nového Bydžova založena pobočka společnosti Gomselmaš určená pro český a slovenský trh a též pro další evropské země. Prvními stroji, které získaly na našem trhu homologace, byly sklízecí mlátičky Palesse GS12 a GS812.

A jaká jsou specifika těchto strojů? Nejde o techniku, která by nabízela nejmodernější konstrukční výdobytky a velké množství elektroniky. Spíše naopak.

Gomselmaš jde cestou jednodušších strojů s adekvátní výkonností a své potenciální zákazníky se snaží oslovit nejen příznivou cenou, ale též řadou bonusů, které u výrobků renomovaných značek nejsou běžné.

Nadstandardní péče

Prvním bonusem je tříletá záruka. To dnes není nic neobvyklého, důležité je však to, že záruka běží od prvního dne, kdy byla sklízecí mlátička uvedena do provozu. Při uvádění do provozu je poskytováno bezplatné zaškolení obsluhy, což u konkurence bývá rovněž běžné, avšak po sklizni následuje posezónní prohlídka, která je také zdarma – platí se jen spotřební materiál.

Pokud se při prohlídce zjistí opotřebení dílu, který si zákazník nepřeje vyměnit, dovozce jej stejně objedná, protože je velká pravděpodobnost, že v průběhu sezóny bude nakonec potřeba. Pokud je stroj ještě v záruce, je výměna vadného dílu samozřejmě zdarma.

S každou sklízecí mlátičkou dostává nadstandardně zákazník sadu řemenů a opotřebitelných dílů (náhradní kosu, prsty přihaněče atp.).

A co se stane, až skončí záruka? Draze nevychází ani pozáruční servis – hodina práce mechanika stojí 350 Kč/h a z nákladů na dopravu platíte jen cestu ke stroji. Příznivá je i cena náhradních dílů.

Samozřejmě v záruční lhůtě stroje je práce mechanika i doprava zdarma.

Sklízecí mlátička GS12
Sklízecí mlátička GS12

Profesionální servis

Na středisku ve Smidarech je trvale zabezpečena technická a servisní podpora, přičemž v průbehu roka jak je potřeba přijíždějí navíc servisní technici přímo z výrobního závodu. To znamená, na předsezónní údržby, na celou sklizňovou sezónu a na prohlídky posezónní. Díky tomu tuzemští mechanici nemusejí jezdit na školení, proškolení technici přijíždí za nimi.

Sklízecí mlátička GS12

Jak již bylo uvedeno, na našem trhu mají homologaci dva modely sklízecích mlátiček Gomselmaš. Kombajny Palesse GS12 používají tříbubnové mláticí ústrojí s předřazeným urychlovacím bubnem o průměru 600 mm, za nímž následuje velký mláticí buben s průměrem 800 mm. Vytřásadlo je pětiklávesové, plocha sít dosahuje 5 m2, zásobník pojme 8 000 l zrna. Obvyklou výbavou pro sklizeň tuzemských polí jsou sedmimetrové žací adaptéry, v zemích s nižšími dosahovanými výnosy se používají i adaptéry se záběrem 9 m. V nabídce je i výbava obilního adaptéru pro sklizeň řepky, sběrací adaptér pro dvoufázovou sklizeň, šesti nebo osmiřádkový adaptér pro sklizeň kukuřice a osmi nebo dvanáctiřádek na sklizeň slunečnice. Pohonnou jednotkou sklízecích mlátiček jsou šestiválcové motory Mercedes Benz s výkonem 240 kW (326 k), splňující emisní limit Tier 4i, a to s využitím systému SCR.

Sklízecí mlátička GS812

Stejné motory jsou použity i v modelu GS812, kde je však jejich výkon omezen na 175 kW (238 k). Model GS812 je učen pro menší sklizňové výkony, čemuž odpovídá dvoububnové mláticí ústrojí bez předřazeného urychlovacího bubnu, čtyřklávesové vytřasadlo, plocha sít 3,9 m2 a zásobník zrna s objemem 5 500 l. Ke sklízecím mlátičkám GS812 jsou vhodné pěti nebo šestimetrové obilní žací adaptéry, stejně jako u modelu GS12 jsou v nabídce i šestiřádkové adaptéry pro sklizeň kukuřice.

Sklízecí mlátička GS812
Sklízecí mlátička GS812

Jednoduché ovládání

Oba modely sklízecích mlátiček Gomselmaš Palesse mají jednoduché ovládání, v němž však nechybí některé elektrické a elektronické prvky. Jedná se například o nastavení mezery mezi bubnem a košem nebo ovládání otáček ventilátoru čisticího ústrojí. Také zvedání žacího adaptéru a ovládání polohy přiháněče se děje pomocí tlačítek na pojezdové páce – tak jak to známe i z jiných kombajnů. Pro monitorování ztrát a důležitých provozních funkcí sklízecí mlátičky je v kabině montován samostatný monitor.

Další sklizňové stroje

V nabídce výrobce je mimo dvou uvedených kombajnů více modelů sklízecích mlátiček, o něž se nabídka na našem trhu postupně rozšíří. Přibudou i další sklizňové stroje. V současné době nabízí Gomselmaš nové modely s motory Tier 4f, kterým je osazena i novinka pro rok 2016 a to samojízdná řezačka PALESSE FS8060, která je osazena motorem Liebherr. A uživatelsky zajímavé jsou i samojízdné žací stroje s devítimetrovou prstovou žací lištou s příčným dopravníkem, který vytváří jeden objemný řádek na pravé či levé straně stroje. Alternativou k prstové žací liště je žací lišta disková.

Závěr

Jak bylo uvedeno v předchozí části článku, technika Gomselmaš nabízí stroje za příznivé ceny a se zajímavými benefity pro zákazníka. Zbývá zmínit ještě jednu přednost, kterou je zásoba 20 strojů (sklízecích mlátiček a řezaček) za výhodné ceny, které stojí v areálu ve Smidarech a jsou (takřka okamžitě) připraveny pro potenciální zákazníky. Není tedy třeba žádných objednávek do výroby.

Autor: Jozef Današ
Foto: Ing. Lukáš Merenda, Ph.D.

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek