Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Senzory a technika pro precizní zemědělství

Zveřejněno: 4. 8. 2016

V zemědělství se začínají stále častěji uplatňovat moderní technologie, často původně určené pro jiná odvětví. Tento nový přístup tak dává možnost pro uplatnění GPS přijímačů, GISů, miniaturních počítačových komponentů, mobilních počítačů, robotů a telekomunikací. Právě s možností měření polohy v systému GPS byly položeny základy k uplatnění těchto komponent v zemědělství, ačkoli GPS není jediný zdroj zvyšování přesnosti v hospodaření.

Cepáková hřídel je vedena výše než u starého systému seřezávání a pracuje při nižších otáčkách. Oba tyto faktory mají vliv na snížení opotřebení hřídele a snížení spotřeby pohonných hmot. Dále firma HOLMER nabízí možnost automatického nastavení seřezu při změně výšky cepáku. Informace potenciometrů podpěrných kol cepáku jsou přeneseny na nosnou trubku seřezu a tím dojde k požadované změně výškového postavení nosné trubky. Mezi další výhody systému DynaCut patří například nižší hmotnost seřezávacích jednotek nebo zvýšení rychlosti vyorávání při zachování kvality práce.

Novinka představená na Agritechnice 2015

Na Agritechnice 2015 v Hannoveru představila firma HOLMER také zcela nový systém odchrástění cukrové řepy. Dvě proti sobě jdoucí čistící hřídele s celkem 50 gumovými paličkami pracují při minimálních otáčkách podél směru jízdy a nyní v kombinaci se standartní cepákovou hřídelí a HOLMER DynaCut seřezávačem tak, aby mohla být cukrová řepa zachována v celku a beze zbytků chrástu – při podstatně sníženém opotřebení.

V porovnání s ostatními technikami nepracuje nový kombinovaný odchrásťovač firmy HOLMER příčně ke směru jízdy, nýbrž podél směru jízdy. Díky tomuto jedinečnému uspořádání mají gumové paličky prodloužený pracovní záběr a tím se mohou vícekrát dotknout chrástu. Výsledky z praxe jsou přesvědčivé: Opotřebení gumových paliček je díky novému uspořádání a novému kombinovanému odchrásťovači HOLMER značně zmenšeno. Pro řidiče je nastavení stroje s kombinovaným odchrásťovačem podstatně jednodušší. Celkově vzato vykazuje HOLMER kombinovaný odchrásťovač absolutně spolehlivý pracovní výsledek při sníženém opotřebení a optimální možnosti obsluhy.

Také zásadně minimalizovaný počet otáček umožňuje na sobě nezávisle pracujícím gumovým paličkám lepší nalehnutí na bulvu cukrové řepy a optimální odstranění listů a zároveň redukuje opotřebení a spotřebu pohonných hmot. Cukrová řepa není díky snížené obvodové rychlosti poškozená, takže i při delších uskladněních na okraji pole nedochází ke ztrátám. Kombinovaný odchrásťovač HOLMER pomáhá získat dodatečný výnos při sklizni.

Různé varianty

Zákazník si může dle vlastního výběru zvolit ze dvou variant vybavení kombinovaného odchrásťovače HOLMER: Cepáková hřídel, HOLMER DynaCut a podélná odchrásťovací jednotka nebo jen cepáková hřídel a podélná odchrásťovací jednotka. U varianty se systémem DynaCut je možné ještě více snížit počet otáček na novém kombinovaném odchrásťovači HOLMER, čímž je ještě více minimalizováno opotřebení.

Nový kombinovaný odchrásťovač HOLMER již prošel praktickým testem a pro kampaň 2016/17 je možné ho na přání zákazníka vybavit osvědčeným minimálním seřezávačem HOLMER DynaCut. Nový kombinovaný odchrásťovač HOLMER sklízí úsporně v souvislosti se spotřebou pohonných hmot a vše co vyrostlo – tedy pouze bulvy a ne dlouhé zbytky listů.

Cepáky HOLMER přesvědčí na základě kvalitního zpracování a je možné je perfektně přizpůsobit individuálním podmínkám sklizně. Tak dosahují nejlepších výsledků. Firma HOLMER dlouhodobě nabízí KOS I integrální cepák s odkládáním rozdrceného chrástu mezi řádky a KOS KO cepák spojující úplné funkce integrálního cepáku s osvědčeným systémem cepáku rozmetajícího chrást.

Autor: Karel Jančárek
Foto: Archiv autora

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek