Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Samojízdné zařízení Terra Variant 600 u službařů

Zveřejněno: 27. 11. 2016

Specializovaný stroj, úzce přizpůsobený k jedné činnosti, musí být nejenom produktivnější, ale také použitelný za ztížených podmínek. Na to, jak si vede Terra Variant s nástavbami pro rozmetání, aplikaci kejdy, či při sklizni cukrovky jsme se byli podívat do Pačlavické společnosti AGROPT spol. s r.o.

Terra Variant 600 s nástavbou Bergmann pro rozmetání

Zmíněná společnost se specializuje na sklizeň cukrovky a s tím související služby. Svůj začátek spojila se značkou Holmer, která je v  této oblasti pokládána za absolutní špičku. S postupným růstem firmy došlo k rozšíření nabídky služeb o rozmetání hnojů a kalů pomocí rozmetací nástavby Bergmann na stroji Holmer Terra Variant a  naposledy o aplikaci kejdy, digestátu taktéž Terra Variantem, tentokráte s nástavbou Zunhammer a diskovým aplikátorem Zunidisk.

První část naší návštěvy směřovala do Pačlavic, kde se s námi o zkušenosti s provozováním strojů podělil pan Pavel Trávníček.

Ukázka přesazené jízdy – krabího chodu – kdy přední a zadní kolo jede v jiné stopě
Ukázka přesazené jízdy – krabího chodu – kdy přední a zadní kolo jede v jiné stopě

S firmou Agropt spolupracujeme již několik let při sklizni cukrovky a rozmetání hnojů. Ceníme si především vysokou kvalitu poskytovaných služeb. Sklizeň cukrovky mají dobře organizovanou a zvládají plnit požadované termíny i v nepříznivých klimatických podmínkách. Nejnověji se nám velice osvědčilo vyvážení a vršení cukrovky na hromady jejich stroji Holmer Terra Variant. Šetří půdu, minimalizují ztráty,” uvedl k používané technice Ing. Tomáš Zezulák, agronom z Agrodružstva Morkovice.

Specializovaný přesto variabilní

Agropt vlastní čtveřici strojů Terra Variant 600 a operuje s nimi v okruhu cca 100 km, tedy také na území Slovenska. Dle ročního období se mění nástavby, v současné době je nainstalováno 2× rozmetadlo a 2× nástavba na aplikaci kejdy. V období sklizně řepy se na Varianty instaluje nástavba na odvoz cukrové řepy. Obrovskou výhodou je to, že provoz není prakticky limitovaný počasím. Díky 105 cm širokým kolům ve specifikaci 1050/50 R32 nedochází k zaboření. Náklad „na sobě” zase stroj dotěžuje a zlepšuje jeho trakci, což je za mokra ve zdejším kopcovitém terénu velká výhoda.

Veškerá přeprava je realizována po vlastní ose. Transportní šířka činí 3 m, výška 3,98 m a délka 10,25 m. Pro jízdu po silnici se jen přepne jeden spínač, který pak automaticky všechno ostatní zařídí. Zadní náprava se podílí na řízení při přepravě až 30 %. Není potřeba doprovodných vozidel, ani zvláštních povolení. Pouze musí být vždy rozsvíceno vnější osvětlení a potkávací světla.

Tab.: Základní parametry bez nástaveb

MotorMercedes Benz OM 502 LAV8, 15,93 l, 440 kW/598 PS stupeň výfukových plynů IIIB
PřevodovkaFunk DF 500 Powershift 18 V/6R, 40 km/h
Podvozekřízení všech kol, rychloběh
PneumatikyMichelin MegaXBIB 1050/50 R 32
Poloměr otáčení17 m
Zdvihací mechanizmusKat. IV, 80 kN, otočný, dvojčinný
HydraulikaSauer-Danfoss, 297 l/min, 420 bar
Ovládací zařízení5
Délka/šířka/výška10,25/3,00/3,98 m
Světlá výška vozidla0,62 m
Základní cena bez DPH347 760 €

Rozmetání hnoje

Jak již bylo zmíněno výše, pro rozmetání je používána nástavba Bergmann s talířovým rozmetacím ústrojím TSW A19. To poskytuje velký pracovní záběr (až 20 m), vysokou kvalitu rozmetání, přesnost rozhozu a univerzálnost použití pro široké spektrum materiálů. Ložný objem činí 20 m3.

Univerzální nosič Terra Variant je obut do flotačních, k půdě šetrných, pneumatik, takže pojezdem po poli neutužuje půdu a díky dostatečně vysoko posazenému rozmetadlu je rozmetení krásně rovnoměrné. Přesazená jízda a stabilní jízdní chování ve svahu umožňuje i zvládnutí těžších terénů bez zatěžování půdy.

Jeden teleskopický manipulátor obvykle v provozu nakládá 2 až 3 rozmetadla. V závislosti na vlhkosti, kopcovitosti terénu, přepravních vzdálenostech a aplikované dávce lze „celou četou” za den pohnojit 30 až 50 ha polí. Objemově zvládne jediný stroj denně 40 fůr po 20 m3. V porovnání s rozmetadlem Bergmann TSW 6230 S zapřaženým na běžný traktor, kterým firma Agropt taktéž disponuje, je Terra Variant až 3× výkonnější (nahradí 3 rozmetadla).

Aplikace kejdy

Kejda a digestát je aplikována Terra Variantem 600 s nástavbou Zunhammer a diskovým aplikátorem Zundisk. Díky podpovrchovému zapravování nedochází téměř k úniku emisí do ovzduší a je tak dosaženo efektivního využití živin. Dávkované množství se automaticky řídí počítačem. Přeprava kejdy k aplikátoru, jehož nádrž disponuje objemem 21 m3, probíhá pro zefektivnění pomocí cisteren. Vlastní přečerpání zabere zhruba 3 minuty. Denní výkon soupravy je až 1 000 m3.

Velkou výhodou jsou opět široké flotační pneumatiky a přesazené jízdy, které dohromady zaručují nízký měrný tlak na půdu. To například v jarních měsících umožňuje aplikaci do hrubé brázdy, po níž zůstává pole již připraveno pro setí kukuřice.

Terra Variant 600 s nástavbou Zunhammer a diskovým aplikátorem kejdy Zundisk
Terra Variant 600 s nástavbou Zunhammer a diskovým aplikátorem kejdy Zundisk

Vývoz cukrovky

Řepa je na speciální nástavbě transportována k okraji pole, což umožňuje sklizňovému stroji nepřetržitě sklízet a neztrácet čas pojezdy. Oproti traktoru s přívěsem se Terra Variant odlišuje již zmíněnými širokými flotačními pneumatiky, které jsou šetrné k půdě. Mnohem snažší a rychlejší je také otáčení na malých prostorech a couvání. Zároveň nedochází k situacím, kdy traktor s přívěsem zacouvá, vytvoří koleje, do kterých následně cukrovou řepu vysype, a tu už nikdo většinou nevybere.

Přečerpání kejdy z cisterny trvá díky výkonnému čerpadlu jednotky minut
Přečerpání kejdy z cisterny trvá díky výkonnému čerpadlu jednotky minut

Proč právě Holmer

Podle pana Trávníčka je u službařů podstatných několik věcí. Důležitá je samozřejmě cena, která se odvíjí z velké části od produktivity práce a schopnosti pracovat co nejvíce dní v roce. Následuje spolehlivost a preciznost. „V poslední době také zemědělci stále více oceňují šetrnost k půdě,” uzavírá pan Trávníček.

Autor: Jiří Hejhálek, ml.
Foto: Věra Machková

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek