Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Pracujte na úrovni se strojem roku 2016

Zveřejněno: 12. 4. 2016

Deutz-Fahr v posledních letech posbíral celou řadu ocenění pro traktory, které vyrábí. Poslední a velice důležité ocenění získala značka vloni na Agritechnice, a to pro svoji vyšší střední třídu – řadu Agrotron 6 CShift. Tím je tak oficiálně potvrzeno, co ukazují dlouhodobé prodeje po celé Evropě a to, že Agrotron je nejprodávanějším a nejuniverzálnějším modelem kategorie 130–200 k.

Agrotron 6 TTV – nejlepší volba pokud jde o dopravu

Comfort Shift = spojení efektivity a komfortu

Právě univerzálnost, komfort a schopnost skvěle a spolehlivě fungovat v široké oblasti činností patří mezi hlavní důvody obliby tohoto modelu za uplynulých 20 let. Evoluce v podobě inovované převodovky s elektrohydraulickým řazením pak dovedla celý koncept stroje Agrotron 6 CShift k dokonalosti a k získání nejvyššího ocenění. Zajímavé je, že převodovka samotná nemusela být za posledních 20 let výrazně měněna a integrace nového systému řazení se obešla zcela bez zásahu do nitra převodových ústrojí. I proto může výrobce garantovat perfektní spolehlivost ověřenou lety úspěšného provozu po celé Evropě.

Různé činnosti a požadavky vyžadují různá řešení. Proto je Agrotron 6 dostupný jak v delším a částečně výkonnějším provedení se šestiválcovými motory (210 k), tak i s motory čtyřválcovými, které dnes sahají výkonnostně od 130 koní až za hranici 160 koní. Přitom překvapí každého neuvěřitelnou přehledností a obratností. Všechny modely jsou i ve čtyřválcovém provedení vybaveny jednou z nejrobustnějších převodovek na trhu s elektronickým řazením skupin a velmi silnou hydraulikou schopnou zdvihnout v maximu až 9,2 tuny. To vše dělá především ze čtyřválcových modelů, které nesou označení 6130.4 až 6160.4, skvělé adepty do smíšených a pícninářských provozů.

Sklizeň píce v plné rychlosti a pohodlí

Díky vysokému výkonu a vynikajícímu komfortu dokáží na výbornou zastat všechny činnosti při sklizni píce od sečení s kompletní žací kombinací až po efektivní lisování i v těch nejtěžších podmínkách nebo při aplikaci hnojiv a postřiků. U těchto činností přijde velmi vhod nejen dostatek výkonu, ale také vysoká pohotovostní hmotnost přesahující 6 tun a obratnost, která Vás ohromí při každém zatočení. Ještě větší výhodu představuje vyšší pohotovostní hmotnost v kombinaci s vysokou obratností při použití čelního nakladače, díky kterému se z takového stroje stane neustále využívaný a především schopný univerzál.

Akční model 6150.4 CShift s čelním nakladačem – opravdový univerzál
Akční model 6150.4 CShift s čelním nakladačem – opravdový univerzál

Rychlost, bezpečnost a bezkonkurečně nízká spotřeba

Výše uvedené vlastnosti jsou traktorům řady 6 od Deutz-Fahr bližší, než kterémukoliv jinému stroji. Bezchybné, kolmo působící odpružení přední nápravy pomocí dvou pístnic, vzduchem odpružená kabina, až 50 km/h dosahovaných při snížených otáčkách motoru, 4 rychlosti PTO a ostré brzdy s posilovačem. To vše je garancí pro svižný a přitom úsporný provoz těchto traktorů při přepravě píce, sklizně a dalších komodit domů nebo k dodavatelům – a to i na delší vzdálenosti. Špičková převodovka garantuje hladké a komfortní přeřazení skupin. To samé platí pro řazení převodů pod zátěží, které je díky proporcionálním ventilům sametově hladké za každých okolností. Přidá-li se k tomuto mixu ještě legendární motor Deutz TCD 4.1, který v kombinaci s vysokou účinností všech ostatních ústrojí dodává plnou sílu až 166 koňských sil při nejnižší možné spotřebě na trhu, bude práce s takovým strojem nejenom rychle hotová, ale také šetrná k Vaší peněžence.

Plynule kupředu s převodovkami TTV

Všechny modely řady 6 jsou dostupné i se špičkovými plynulými hydromechanickými převodovkami pod označením TTV. Tato ústrojí představují absolutní vrchol současné převodovkové technologie a zároveň nejlepší volbu účinného a přitom plynulého přenosu výkonu motoru na kola. O výrobu těchto převodovek se stará stejně jako o převodovky CShift renomovaný německý výrobce ZF Passau. Modely s plynulými převodovkami pod označením TTV lze pak ve spojení s nejmodernější kabinou MaxiVision vybavit nejpokročilejšími traktorovými technologiemi a systémy přesného zemědělství Deutz-Fahr. A zde se nabízejí opravdu značné možnosti pro další zvýšení výkonnosti a efektivity díky plné integraci a jednoduchému ovládání.

Jedním ze systémů dostupných u řady 6 TTV, který skrývá neskutečné možnosti, je TIM – Tractor Implement Management. Tento inovativní systém umožňuje dokonalé propojení s připojeným zařízením, kterému dává schopnost ovládat v přednastaveném rozsahu traktor. Díky tomu může připojený stroj, například svinovací lis, pracovat vždy při optimálních podmínkách a provádět pomocí traktoru jednotlivé úkony automaticky bez nutnosti zásahu obsluhy.

Deutz-Fahr nabízí nejen v této výkonové kategorii skutečně prémiové produkty, které splňují nejnáročnější požadavky moderního zemědělství. Navíc vynikají příkladnou ekonomikou provozu a zároveň jsou vždy dodávány v kompletní výbavě, která je právě nyní u vybraných modelů řady 6 CShift a TTV dostupná za neuvěřitelné ceny.

Autor: Ing. Václav Baštýř
Foto: Archiv autora

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek