Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Polní den BEDNAR

Zveřejněno: 14. 8. 2016

Ve středu 8. června 2016 se v Rostěnicích konal jubilejní 5. ročník velkého polního dne BEDNAR. Úspěšnost i vysokou úroveň akce, která nepřináší jen holé předvedení samotné techniky, ale i atraktivní agronomické prezentace, dokládá nevídaná účast – cestu si na polní den našlo 1635 návštěvníků.

V rámci velkého polního dne letos uspořádaného v Rostěnicích na jižní Moravě čekal na návštěvníky bohatý program. Kromě prezentace strojů pro ně byla připravena pedologická1) přednáška Ing. Barbory Badalíkové a doc. RNDr. Lubici Pospíšilové, CSc, závodní dráha s vozítky John Deere Gator, ukázka půdního profilu na poli jarního ječmene a na akci navazovala traktorová roadshow, kde si zájemci mohli na vlastní kůži vyzkoušet traktory John Deere.

Představení sortimentu

Návštěvníci mohli letos vidět 24 souprav strojů BEDNAR. Prezentace novinek a inovací byla nedílnou a důležitou součástí přehlídky, což dokládá i majitel společnosti Ladislav Bednář: „Každým rokem investujeme do vývoje nových strojů a inovace těch stávajících velké úsilí a mnoho financí. Polní den BEDNAR je skvělou příležitostí, kde se můžeme o výsledky našeho snažení se zemědělci podělit.

Letos bylo možno vidět např. meziřádkový kypřič ROW-MASTER s možností kapalného přihnojování nebo mulčovač posklizňových zbytků s ventilátorem zajištujícím kontinuální čištění povrchu stroje při práci. „Již na veletrhu TechAgro byl prezentován směr, jakým se chceme ubírat, proto jsme pro polní den agregovali řadu strojů se zásobníky FERTI-BOX tak, abychom představili precizní způsob aplikace hnojiv v praxi,” okomentoval vývoj strojů dr. Ladislav Bednář.

Z dlouhé řady přítomných strojů stojí za zmínku diskový podmítač SWIFTERDISC s pracovním záběrem 14 metrů, předseťový kompaktor SWIFTER o pracovním záběru 18 metrů a kombinovaný kypřič TERRALAND DO 5000.

Netradiční způsob prezentace

Stroje byly seřazeny do technologických linek podle druhů plodin (pšenice, ječmen, řepka, cukrová řepa a kukuřice) a pracovních operací, odděleně probíhaly jízdy strojů od sklizně po setí. Návštěvníci byli seznámeni i s rekonstrukcí a rozšířením skladovacích kapacit akciové společnosti Rostěnice, kterou provedla druhá divize společnosti BEDNAR – divize zemědělských technologií. Generálním partnerem a spoluorganizátorem akce byla společnost STROM PRAHA a.s., která zajistila tažné prostředky strojů agregovaných v soupravách a současně ukázala široký sortiment strojů pro využití v zemědělství i mimo něj.

Závěrem

Velmi výmluvným zhodnocením akce je počet návštěvníků polního dne BEDNAR, který každým rokem stoupá a letos se vyšplhal až na nevídaný 1635. „Přes nově nastavený dvouletý cyklus polního dne BEDNAR se nám podařilo přilákat na Moravu do Rostěnic velké množství zemědělců, a to nejen z České republiky, ale i z dalších 21 zemí světa. Povědomí o značce BEDNAR roste mezi zemědělci všech zemědělsky činných kontinentů a návštěvnost polního dne je toho již pouze obrazem,” hodnotí vysokou návštěvnost Jan Bednář.

Organizátoři děkují všem návštěvníkům a zvou všechny zájemce na polní dny BEDNAR 2017 na pozemcích ZS Sloveč.

¹) Pedologie (česky půdoznalectví): nauka, která si klade za cíl objasnit genezi půd a charakterizovat její vlastnosti, stanovit klasifikační systém, zpracovat rozšíření půdních jednotek na zemském povrchu, jakož i určit možnosti hospodářského využití půd.
Autor: Marek Šmika, Šárka Melicharová
Foto: Archiv firmy, Mgr. Helena Hejhálková

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek