Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Nesené sběrací zařízení PICO na farmě Bílý jednorožec

Zveřejněno: 4. 12. 2016

Nesené sběrací zařízení PICO je díky kompaktnosti a manévrovatelnosti vhodné nejenom tam, kde i ten nejmenší sběrací návěs je zbytečně velký. Výhodou je také výborná svahová dostupnost a výklopným systémem umožňující vyložit všechen nasbíraný materiál během pár sekund. A to přímo u zvířat, třeba i ve stáji.

Podobně jako čerstvé suroviny ovlivňují výsledný pokrm, tak i čerstvá píce je základem pro kvalitu mléka a ostatních živočišných produktů. Její příprava a doprava přitom zabere každý den hodně času; a to jak v případě ustájených zvířat, tak i zvířat ve venkovních výbězích. S šikovným řešením pro menší chovatele přišla Strakonická společnost BISO - Keibel známá výrobou sběracích a senážních vozů HORAL. S novinkou uvedenou na trh, neseným sběracím zařízením PICO, lze 2 m3 píce dostat z louky přímo ke zvířatům za pár minut.

Příjezd traktoru a vyklápění koše samozřejmě neunikne nedočkavým strávníkům
Příjezd traktoru a vyklápění koše samozřejmě neunikne nedočkavým strávníkům
Píce zůstává celá a nepolámaná
Píce zůstává celá a nepolámaná

Sběrací koš PICO

Nesený sběrací koš PICO [1] je určen pro sběr, dopravu a vyložení objemových hmot, tzn. sena, slámy, píce a spadaného listí. Agreguje se za vozidlem silničním nebo speciálním (traktor) s výkonem od 30 kW vybaveným tříbodovým závěsem, minimálně jednookruhovým hydraulickým obvodem a PTO. Je tedy vhodný tak jak pro malotraktory, tak i pro „dospělé” zemědělské traktory.

Pracovní záběr PICA činí 1,6 m, materiál je sbírán prostřednictvím pětihrabicového sběrače a dále za pomoci vkládacího rotoru ukládán do sběrného koše. Vlastní zásobník disponuje objemem 1,5 m3, se středním slisováním tak lze naložit přibližně 2 m3 materiálu. Sběrač díky plovoucí poloze spodních ramen traktoru, kopírovacímu válci a třetímu bodu dobře kopíruje jakýkoliv terén.

Výhodou systému neseného samosběracího stroje je jeho manévrovatelnost, kompaktnost a při použití s čelní bubnovou sekačkou, možnost pokosení a odvozu píce v jediném kroku. Oproti návěsům se s ním výrazně lépe manévruje a disponuje také výrazně lepší svahovou dostupností. Stroj je vhodné aplikovat i při jednosměrné sklizni v kopcovitém terénu, kdy se vertikálně sklízí z pahorku k úpatí. Vysypání koše je vyřešeno výklopným systémem.

Sekání a sběr píce v jediném kroku
Sekání a sběr píce v jediném kroku

Farma Bílý jednorožec

Sběrací vůz osazený na traktoru společně se sekačkou jsme si prohlédli na farmě Bílý jednorožec, kde nás provedl sám majitel, pan Ing. Vladimír Šabatka. Areál se nachází jihozápadně od Prahy v katastrálním území obcí Roblín a Třebotov [2]. Jeho součástí je mimo jiné mléčná farma a zahradnictví, kde se produkují kvalitní a chutné potraviny. Většina mléčných produktů (mléko, máslo, sýry ...) a stejně tak i zeleniny, ovoce a koření jsou určeny pro potřeby restaurací U Týna na Staroměstském náměstí č. 15 v Praze a restaurace Bílý jednorožec v Třeboni. Zde si můžete vychutnat jejich neopakovatelnou chuť.

Pan Vladimír Šabatka spolu s Jiřím Štěpánkem, konstruktérem sběracího zařízení PICO
Pan Vladimír Šabatka spolu s Jiřím Štěpánkem, konstruktérem sběracího zařízení PICO

Krmení zvířat za pár minut

Sečení a sběr píce probíhá na nedaleké „mezi” a přilehlé louce, kam byla vyseta pastevní směs jetelů a trav. Využity jsou tak i běžně neobdělávané plochy.

Sběrací koš PICO spolu s čelní sekačkou je osazen na traktoru Kubota L5740 o výkonu 44 kW. Rychlost při sečení a nakládání se pohybuje odhadem mezi 3–5 km/h, což umožňuje naplnit koš zhruba za 3 minuty. Dalších pár minut probíhá přesun do výběhu mezi zvířata, kde je již očekávaná píce během několika sekund vyklopena. Následně je připravena a odvezena ještě jedna várka píce k nedalekým stájím. Vše je hotovo asi za 20 minut a nebýt našeho fotografování, bylo by to ještě rychleji.

Detailní pohled na vkládací ústrojí
Detailní pohled na vkládací ústrojí

Čerstvá píce znamená kvalitnější mléko

Složení krmné dávky krav má zásadní vliv na kvalitu jejich mléka, jak vyplývá ze studie [3] zpracované vědci z Newcastle University. V rámci výzkumu bylo porovnáváno mléko z konvenčních intenzivních velkochovů (HI) (pastva + zimní ustájení; roční úhrn čerstvé potravy minimálně 50 %), z certifikovaných ekologických farem (O-LI) a z farem tzv. Novozélandského typu (NO-LI), kdy všechny krávy otelí ve stejném období a v průběhu laktace, tedy od března do listopadu, se volně pasou a téměř 100 % mléka je produkováno pouze z čerstvé trávy.

Mléko od obou „LI systémů” mělo významně vyšší koncentrace nutričně žádoucích mastných kyselin - konjugované kyseliny linolenové (60 % resp. 99 %) a alfa-linolenové (39 % resp 31 %, příslušně) kyselin – alfatokoferolů (33 % resp. 50 %) a karotenoidů (33 % resp. 80 %). To vše v porovnání s velkochovy.

Chuť a kvalitu zde produkovaných potravin jsme si na závěr setkání mohli ověřit na výborném domácím jahodovém nanuku, mléku, či jogurtu. Velké poděkování patří panu Šabatkovi, který nás provedl svojí farmou a nechal nahlédnout do jejího chodu.

Literatura:

[1] Nesené sběrací zařízení PICO, www.vozy-biso.cz

[2] Zahradnictví a farma Bílý jednorožec, www.zahradnictvibilyjednorozec.cz

[3] Gillian Butler, J.H. Nielsen, T. Slots, C. Seal, M.D. Eyre, R. Sanderson and C. Leifert, 2008. Fatty acid and fat-soluble antioxidant concentrations in milk from high- and low-input conventional and organic systems: seasonal variation. Journal of the Science of Food and Agriculture 88: 1431-1441.

Vyklopený koš; dole je vidět kopírovací válec a část hrabicového ústrojí
Vyklopený koš; dole je vidět kopírovací válec a část hrabicového ústrojí
Autor: Jiří Hejhálek ml.
Foto: Věra Machková

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek