Dnes je 19.5. – svátek slaví Ivo

Multifunkční nakladač a nosič nářadí DAPPER 5000

Zveřejněno: 23. 9. 2014

Na konci července jsme měli možnost zavítat do závodu VOP CZ, s.p. a seznámit se blíže s jejich novinkou – multifunkčním nakladačem a nosičem nářadí, který nese název DAPPER 5000. Stroj jsme si také vyzkoušeli, prohlédli si celý závod a dozvěděli se, co se v podniku v současné době děje. Když jsme odjížděli domů, vezli jsme si s sebou mnoho zážitků a přiznám se, že jsme byli pyšní na to, co naši lidé dokáží.

Nakladač DAPPER 5000

VOP CZ, s.p. (bývalý Vojenský opravárenský podnik) se nachází v Šenově, nedaleko Nového Jičína. V současné době zaměstnává 800 lidí. V podniku se vyrábí díly pro světové značky jako jsou Linde Material Handling, Catterpillar, MANITOU či TEREX. Montují se zde také např. vysokozdvižné vozíky Linde1) o nosnosti 10 až 18 tun. Lidé zde zvládnou opravovat vojenské stroje, pracují na zdokonalování vlastního stroje DEPPER 5000, vyvíjejí a stále přicházejí s novými nápady.

DAPPER 5000 a základní údaje o něm

Multifunkční nakladač a nosič nářadí DAPPER 5000 je univerzálním pomocníkem pro každou práci. Zvládne:

  • Komunální práce
  • Práce ve stavebnictví
  • Práce v zemědělství
  • Zahradní práce
  • Údržbu průmyslových areálů

Jeho hlavní výhodou je především kloubové řízení, které je oproti smykovému lépe ovladatelné v těžkém terénu. Kloubové řízení má oproti smykově řízeným strojům vyšší transportní rychlost, je provozně ohleduplnější jak k pneumatikám, tak k podkladovému povrchu (chodníky, trávníky). Vzhledem k podstatně nižší spotřebě má také výrazně ekonomičtější a ekologičtější provoz.

Stroj je vybaven zvedacím teleskopickým ramenem s univerzálním rychloupínačem určeným pro připojení přídavných zařízení, jako jsou např. lopata, lžíce, podkop, sněhová fréza či pluh, rotační sekačka apod., takže jej lze využít celoročně. Jak jsme se mohli přesvědčit, je možné používat přídavná zařízení od různých výrobců.

Pohonnou jednotkou je dieselový motor Kubota s výkonem 26,5 kW (36 koní) a je vybaven samostatným hydrostatickým náhonem všech kol. Kabina je až překvapivě prostorná a robustní. Obklopena je bezpečnostním rámem (použití hlavně v zemědělství – stáje), nebo je zasklená a je ji možno dokonce vyhřívat nezávislým topením (vhodné zvláště v zimě).

Také na bezpečnost a ergonomie se při konstrukci stroje pamatovalo. DAPPER řady 5000 je certifikovaný výrobek, jenž uspěl jak při náročném provozním testování, tak u technických zkoušek bezpečnostních parametrů, včetně bezpečnostních zkoušek proti pádu břemena na kabinu či převrácení stoje (FOPS/ROPS).

DAPPER 5000 a naše postřehy

DAPPER 5000 nás osobně zaujal svojí hbitostí, šikovnými rozměry (projede i hodně úzkým místem), lehkou ovladatelností, možností se otočit tzv. na pětníku, dobrým výhledem a prostornou kabinou (vejde se do ní i pořádný chlap). Navíc je to stroj univerzální má (desítky přídavných zařízení), která jsme jednoduše a rychle zvládli nasadit i my. Má plechové opláštění, které je ve srovnání s běžně používanými plasty daleko odolnější proti zničení. A pokud náhodou se svým strojem někde tzv. štrejchneme, nepraskne, neláme se a je jednoduše opravitelný.

V neposlední řadě je nepřehlédnutelný i velmi elegantní design stroje. Jsme přesvědčeni, že tento stroj zaujme nejen v České republice, ale také v zahraničí.

DAPPER 5000 na veletrzích Země živitelka a GaLaBau

Pokud DAPPER 5000 chcete vidět na vlastní oči, můžete přijet ve dnech 28. srpna až 2. září do Českých Budějovic na Země živitelka. Vystavovat ho tam bude firma STS Prachatice, a.s., výhradní prodejce stroje v Jihočeském kraji (dealery pro další kraje najdete na www.dapper.cz).

DAPPER 5000 bude předveden také na veletrhu GaLaBAu, který se koná od 17. do 20. září 2014 na výstavišti v Norimberku. Naleznete ho v hale 7A/7A-322, kde VOP CZ, s.p. vystavuje.

¹) Společnost Linde MH, jež je součástí renomovaného německého koncernu KION, přestěhovala svoji výrobu do Šenova z Walesu. Produkce vozíků započala na konci loňského roku a má trvat minimálně do konce prvního čtvrtletí 2015. Kromě komplexní montáže podnik, který v loňském roce investoval do výrobní a logistické infrastruktury více než 220 milionů korun, pro Linde MH zabezpečuje i výrobu klíčových konstrukčních skupin – rámů, nádrží, zvedacích sloupů a dalších komponentů.

Autor: Helena Hejhálková
Foto: Archiv firmy, Jiří Hejhálek

Tématické tagy

Tématické obory

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek