Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

MountainMasterPlus: Strmější svahy dokážete postříkat jako nikdy předtím

Zveřejněno: 19. 12. 2016

Svět potřebuje dostatek potravin a přitom musí zmírnit nepříjemné následky, které z toho plynou. Každý farmář má své vlastní každodenní výzvy pro dosažení co nejvyšších výnosů. Postřik a ochrana plodin ve správném čase a navíc ve velmi strmém terénu je často neřešitelným problémem, neboť přináší diskomfort a nebezpečí. Jak takovou situaci řešit?

Vzdálenost postřikovací rampy od porostu ve velmi strmých kopcích je vždy velkou výzvou, protože rampa musí kopírovat porost a ne terén nebo postřikovač. Agrifac nabízí perfektní řešení s MountainMasterPlus.

Condor vybavený možností MountainMasterPlus využívá unikátní podvozek od Agrifacu StabiloPlus s nastavitelnou světlou výškou od 130 do 200 cm. Každé kolo má svůj vlastní nezávisle nastavitelný píst pro vyrovnávání Condora na strmých svazích.

Vyrovnaný stroj

Tento automatický vyrovnávací systém zabezpečuje, že stoj je perfektně vyrovnaný na všech nápravách, jako levá/pravá, tak i přední/zadní. Výsledkem je pohodlná a bezpečná práce i ve velmi strmých svazích.

Rozložení hmotnosti je rovnoměrné na všechny čtyři kola. To zabezpečuje lepší trakci, méně prokluzu a nižší spotřebu. Agrifac Condor MountainMasterPlus je první stroj, který umožňuje pracovat bezpečně i na strmých svazích se skutečně výkonným obrem: nádrž až do 5 000 litrů s rameny až do 48 metrů.

S MountainMasterPlus se Agrifac Condor vyrovná až s 32% bočním náklonem na svazích.

Condor MountainMasterPlus pracuje v Maďarsku. Každé kolo je nastavitelné díky svému pístu pro vyrovnávání postřikovače.

MountainMasterPlus dokáže vyrovnat vyšší percentuální boční sklon rychleji s užším rozchodem:

  • Boční náklon 32 %, vyrovnání s rozchodem 225 cm.
  • Čelní náklon 23 %, vyrovnávání s rozvorem kol 310 cm.

MountainMasterPlus v porostu

MountainMasterPlus nabízí další výhodu v porostu díky tomu, že postřikovač zůstává paralelně ke směru růstu porostu. Jiné postřikovače poškozují porost na strmých svazích, protože stroj zůstává paralelně ke svahu místo k porostu.

Vyšší světlá výška na svazích i v kopcovitém terénu

Condor MountainMasterPlus má nastavitelnou světlou výšku 130 až 200 cm. Tato výška zabezpečuje vyrovnání stroje. Vše je automaticky nastavené. S velmi jednoduchým nastavením máte garantovanou zcela bezpečnou jízdu i na velmi strmých svazích. Je možné ošetřit vysoké plodiny jako kukuřice bez jakéhokoliv poškození.

Automaticky

Pro to, aby byl stroj vyrovnaný, obsluha nemusí dělat vůbec nic. Vše je plně automatické a na obrazovce EcoTronicPlus má operátor informaci o aktuálním stavu vyrovnávání. Z bezpečnostních důvodů má MountainMasterPlus dva senzory. Stroj se přizpůsobí terénu extrémně rychle. Každý píst dokáže jít úplně dolů a nahoru za 8 sekund. To se rovná 180 stupňové obrátce na svahu s poloměrem 20 m při rychlosti 15 km/h, kdy MountainMasterPlus musí reagovat na maximum. Nemusí ani zpomalit při otáčení se na úvrati.

Rampa

A jak se chová rampa s tak širokým záběrem? Nakonec rampa musí postřikovat tak přesně, jak je to jen možné. Už jen stabilita stroje je velkým přínosem. Přitom Agrifac se rozhodl pro volný centrální rám pro přizpůsobení se svahu. Rampa vždy kopíruje porost a tedy není potřebné provádět dodatečné úpravy ve stabilitě, což vede i ke snížení sil působících na rampu.

Autor: Ing. Ján Lajda
Foto: Ing. Lukáš Merenda, Ph.D.

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek