Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Mistrovství České republiky v orbě

Zveřejněno: 18. 11. 2016

Již 43. ročník Mistrovství ČR v orbě se uskutečnil 17. září 2016 v Peruci (okres Louny). Mistrovství se konalo společně s dožínkami Ústeckého kraje. Pečlivé přípravy vyústily v povedenou akci, kterou nemohla překazit ani nepřízeň počasí.

Letošnímu ročníku Mistrovství České republiky v orbě byla ze strany organizátorů věnována značná pozornost. Soutěž se konala společně s krajskými dožínkami Ústeckého kraje, což bylo vnímáno jako prestižní spojení tradičních akcí. Mnoho hodin vzájemných porad vyústilo v perfektní připravenost. Finální přípravy začaly v–úterý 13.–září 2016. Téměř tropické počasí, které pokračovalo i ;v dalších dnech, dávalo naději na krásnou akci podpořenou mnohatisícovou návštěvností. Přísliby účasti čelních představitelů státu a–kraje rovněž podtrhovaly vážnost mistrovství. Bohužel příroda je nevyzpytatelná a tak v den vlastní soutěže přišel velmi vydatný déšť. Ale vraťme se na začátek.

Soutěže v orbě na vzestupu

Rok 2016 se na domácí půdě nesl v duchu i jiných soutěží, než je samotné mistrovství republiky. Začalo to mezinárodní Středoevropskou orbou v Zábřehu a pokračovalo čtyřmi krajskými koly. Tato skutečnost výrazně napomohla popularizaci orby i celkovému omlazení oráčského týmu v naší republice. Výsledkem tohoto snažení je osm soutěžících v kategorii JUNIOR. Nesmíme ale zapomenout ani na ostatní kategorie. V hlavní disciplíně dvou a tříradličných jednostranných klasických a dvou a tříradličných otočných oboustranných pluhů soutěžilo celkem třináct soutěžících. Před několika málo lety bylo nemožné uvažovat o kategorii víceradličných pluhů. V Peruci jich soutěžilo celkem pět.

Stejně tak se rozšiřuje a je více a více populární orba historickou technikou. V Peruci takto soutěžilo celkem dvanáct soutěžících. Sedm soutěžících v orbě koňmi je počet, za který se organizátoři rozhodně nemusí stydět. Z tohoto výčtu je zřejmé, že soutěž v orbě má vzestupnou tendenci. V dalších přípravách je proto třeba velmi intenzivně pokračovat.

Úspěch akce navzdory počasí

To, že v Peruci stále prší, zemědělcům zvyklým na rozmary počasí příliš vrásek nenadělalo. Mnozí se radovali, že konečně přišla vláha, a ti druzí brali snad vše s humorem. I přes nepříznivé počasí se Mistrovství České republiky v orbě zúčastnilo celkem 29 vystavovatelů a byli zde zástupci většiny prodejců zemědělské techniky.

Kdo se přišel podívat, měl se opravdu na co dívat. Přesto, že se mnoho návštěvníků krylo před deštěm ve stanech vystavujících firem, podpory se naši soutěžící také dočkali. Bylo totiž velké množství návštěvníků orby, kteří i přes nepřízeň počasí přišli povzbudit letošní soutěžící.

Všem aktérům, soutěžícím oráčům, divákům i vystavovatelům, bez kterých by se žádná soutěž nekonala, patří od Společnosti pro orbu ČR velké poděkování.

Autor: Roman Apeltauer
Foto: Shutterstock (B. Asgeirsson)

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek