Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Kolopásy a řetězy pewag pomáhají v lesnictví

Zveřejněno: 3. 10. 2016

Hlavním důvodem pro montáž řetězů či kolopásů na lesní stroje je zvýšení trakce mezi koly a zemí. Trakční pomůcky však mohou také zvýšit stabilitu stroje, zlepšit průchodnost terénem či chránit pneumatiky. Naopak jejich nevhodný výběr se projevuje negativním dopadem na půdu a zhoršeným komfortem pro obsluhu stroje.

Trakce je zodpovědná za přenos síly mezi kolem a povrchem. Pro její zvýšení je na prvním místě nejvhodnější poohlédnout se po pneumatikách se správnou specifikací. Různé vzory běhounu ovlivňují nejen trakci, ale také flotaci, záběr, rozložení zátěže či samočisticí vlastnosti kola. Samotné pneumatiky ale v náročných podmínkách častokrát neobstojí.

Řetězy na lesní techniku

Kovové segmenty, podobné kroužkům, ze kterých se řetězy skládají, poskytují lepší přilnavost k terénu a zároveň chrání pneumatiku před rychlým opotřebením vlivem jízdy po povrchu s ostrým kamením. Zvláštní péči je nutné věnovat nejen výběru vhodného řetězu, ale také vlastní montáži na kola, protože vůle pod řetězem zapříčiňuje nežádoucí obrušování pneumatiky.

Řetěz pewag forstgrip
Řetěz pewag forstgrip

Pro všechny typy lesnických strojů a těžební a přepravní techniky lze s úspěchem sáhnout po tuzemských řetězech pewag, které se vyrábějí v Kostelci nad Orlicí. Z širokého sortimentu vyzdvihněme trakční terénní řetězy pewag forstgrip, jež jsou proslulé nejen svou odolností, ale i samočisticími schopnostmi, snadnou montáží a vysokým stupněm ochrany pneumatik. Řetězy se vyznačují například tím, že jsou u nich všechny spojovací body v běhounové síti spojeny zavařenými kroužky a umožňují pomocí nastavovacích prvků přizpůsobení stavu opotřebení pneumatiky. Zároveň jsou prvním řetězem pro lesnické stroje, kde byla použita speciální ocel TitanGrip® k zajištění dlouhé životnosti.

Detail řetězu pewag forstgrip
Detail řetězu pewag forstgrip

Kolopásy bluetrack

Kolopásy představují samostatnou ligu, neboť na rozdíl od řetězů ještě výrazně zvětšují styčnou plochu mezi vozidlem a půdou, čímž významně ovlivňují flotaci a stabilitu stroje. V sortimentu pewag jsou k dispozici ve třech následujících variantách:

  • pewag bluetrack perfekt jsou navrženy tak, aby obstály v extrémně těžkých podmínkách, jako je svažitý či skalnatý terén. Spojovací články jsou zkonstruovány pro optimální držení stopy, navíc jsou rozloženy tak, aby zabraňovaly nabalování sněhu nebo bahna mezi spojovací články nebo pneumatiky.
  • pewag bluetrack duro jsou universální kolopásy se širší styčnou plochou a zaoblenými okraji pro co nejmenší narušení půdy. Jsou perfektní pro standardní lesnické práce a poskytují optimální držení stopy na jakémkoli podkladu.
  • pewag bluetrack flow jsou speciálně navrženy na použití v mírném a měkkém terénu. Spojovací články mají ještě širší styčnou plochu, což znemožňuje zapadnutí a chrání pneumatiky před ostrými kameny a pařezy.

Všechny tři typy se lehce nasazují, jsou odolné, neničí les ani nenarušují půdu. Jsou odolné a kvalitně provedené stejně, jako je obvyklé u ostatních produktů skupiny pewag.

Napínání pásu bluetrack
Napínání pásu bluetrack
Nasazování pásu bluetrack
Nasazování pásu bluetrack

Řetězy nejen na kola

I při manipulaci a zvedání dřeva se bez řetězů neobejdeme. Speciální lesnické řetězy třídy G10 pro stahování dřeva zaručují vynikající přilnavost při hrubém nasazení. Díky nejvyšší pevnosti materiálu mohou garantovat maximální tažnou sílu a nízkou hmotnost řetězů G10 – snížení váhy o přibližně 25 % v porovnání s komerčně dostupnou třídou G8 v sortimentu lesních řetězů. Profil patentovaných článků řetězů JOKER V se zakousne do kmenu a brání sesmeknutí u mokrého a zledovatělého dřeva. Tím je zaručena bezpečnost a minimalizace rizik poranění při práci. Součástí této řady JOKER je také řetězový systém s inovativním hákem XF a provlékací jehlou.

Více informací najdete na stránkách www.pewag.cz.

Řetěz třídy G10
Řetěz třídy G10
Autor: Ing. Martin Lenfeld
Foto: Mgr. Lenka Houdková

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek