Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Jeden stroj – nekonečně mnoho použití

Zveřejněno: 17. 12. 2016

Největší předností strojů Multihog je široká škála jejich možného využití. Kromě toho jsou stroje efektivní, snadno a příjemně ovladatelné z pohodlné kabiny a natolik variabilní, že jistě splní přání každého zákazníka.

Při vývoji strojů Multihog je naší prioritou kromě jiného i možnost kvalitní obsluhy stroje. Proto jsme navrhli kabinu, která je nejpohodlnější ve své třídě. Ale nejenom kabina, ale i vše ostatní je navrženo tak, aby byl pracovní den efektivně využit a ovládání stroje bylo tak jednoduché, jak jen je možné.

Od nejmenšího k největšímu

Máme ideální Multihog pro každého zákazníka. Nejmenším z řady M je MXC LP s šířkou pouze 1 280 mm a výškou od 1 990 mm. Největší model MH má 1 960 mm na šířku a 2 400 mm na výšku. Mezi nimi jsou modely MXC a MX.

Klíčovými body úspěchu víceúčelového nosiče Multihog je unikátní konstrukce a vysoce kvalitní komponenty. Posuďte sami; motor Deutz splňující normu Tier 4i o výkonu 100, nebo 120 koní pohání hydrostatické pístové čerpadlo. To dodává energii hydrostatickému pohonu. Stroj tedy může jet libovolnou rychlostí bez jakýchkoliv stupňů. Různé režimy jízdy umožňují nastavit potřebný výkon motoru pro pohon pracovní hydrauliky a k tomu minimální pojezdovou rychlost. To se hodí, když budete např. frézovat vysoké sněhové bariéry.

Při řízení jste pánem vy!

Pro dokonalou trakci vám slouží pohon všech kol s mezinápravovou uzávěrkou, kterou můžete aktivovat, když potřebujete. A pro couvání máte v kabině barevný monitor, na který se přenáší obraz ze zadní couvací kamery. Kloubové řízení je dalším rozumným prvkem v konstrukci. Kam zatočíte volantem, tam zatočí nářadí – žádné nabíhání, žádné nepřístupné rohy. Můžete přesně kopírovat rádius obrubníku v zatáčce.

V kabině jako doma

Kabina obsluhy je navržena ergonomicky, všechny ovládací prvky jsou snadno dosažitelné. Dostatek prostoru, sedadlo řidiče se vzduchovým odpružením, klimatizace, rádio, které vás baví. Naprostá většina funkcí se ovládá elektrohydraulickým joystickem. Volant je umístěn na nastavitelném sloupku řízení a tlačítka ovládacího panelu jsou rozložena v blízkosti pravé ruky. Diagnostický panel ukazuje všechny důležité informace na jedné obrazovce. Kabina je dokonale odhlučněna. Intenzita hluku dosahuje pouhých 64 dB. Standardně dodávané topení a na přání dodávaná klimatizace se postarají o správnou teplotu v kabině za každého počasí. Jsme si jisti, že své nové pracoviště budete milovat.

Hladina vibrací všech strojů Multihog je hluboko bod zákonnými limity, snižuje se tak riziko pracovního úrazu.

Univerzální, ale jednoduchý

Robustní přední upínací deska je určena k rychlé výměně pracovního nářadí. Jednoduchým pohybem hydrauliky a vyjmutím či zasunutím dvou čepů nářadí odpojíte nebo zajistíte. Nosnost upínací desky činí 1 800 kg.

Inovativní asistent zatížení přenáší hmotnost nářadí na přední kola pro lepší trakci a snížení opotřebení nářadí např. při frézování asfaltových ploch.

Univerzálnost Multihogu si nás získala, stejně jako skutečnost, že se jedná o nejrobustnější stroj ve své kategorii na trhu. Nyní máme stroj, který dokonale splňuje naše požadavky a který můžeme používat v případě potřeby 365 dní v roce,” říká Peter Agterveld z technických služeb města Barneveld v Nizozemí.

Pohon pracovního nářadí zajišťuje variabilní čerpadlo s výkonem až 120 l/min. Můžete si nastavit, jaké množství oleje pošlete do předního a jaké do zadního okruhu, a to v jakémkoliv poměru od 0:120 po 120:0.

Univerzálnost jsme ještě zvýšili možností tažení přívěsu o hmotnosti 3 500 kg. Provozní hmotnost strojů je od 3 290 do 3 460 kg. Celková hmotnost může činit až 7 000 kg, přičemž přední nápravu je možné zatížit 3 500 kg a zadní dokonce 4 500 kg.

Široká škála využití

Rozdílné pracovní nářadí vám umožní využívat stroj skutečně pestrými způsoby, neboť v nabídce Multihogu je připraveno nářadí pro každou práci. Můžete si vybrat z horizontálních a vertikálních mulčovačů a mezi různými sněhovými pluhy a frézami. Agregujte štěpkovač, likvidujte plevel, frézujte asfalt nebo pařezy. Odstraňte led ze silnice, posypejte ji a učiňte bezpečnou. Nebo zalévejte trávníky, stromy a okrasné květiny v květináčích, čistěte světla na ranvejích letišť. Samotné vás napadne mnohem více, využití Multihogu je jen na vás.

Systém Multihog je jednoduše lep>ší ve všem, poměr cena/výkon je bezkonkurenční. S naší starší sněhovou frézou jsme byli nuceni nasadit různá další zařízení a zaměstnance, uklizení jednoho fotbalového hřiště trvalo půl dne. Nyní jedním mužem a jedním Multihogem je vše hotovo během 1,5 hodiny,” dělí se s námi o své zkušenosti Eric Hardman, ředitel údržby sportovišť v Basileji ve Švýcarsku.

Řada CX – menší bráška

Před teprve několika měsíci byla spuštěna výroba zatím nejmenší modelové řady. Řada modelů CX doplnila portfolio traktorů výrobce Multihog. Tyto modely byly uvedeny na trh v reakci na požadavky zákazníků, kteří potřebovali rozměrově ještě menší stroj, jenž nabízí bezpočet možných nástaveb. Je určen zejména pro ty, kteří v obecní sféře potřebují udržovat všechna možná prostranství, např. parky, hřiště, cyklostezky nebo chodníky.

V řadě CX jsou k dispozici dvě motorizace. Můžete zvolit slabší 55 koňovou nebo silnější 75 koňovou verzi. Dále se řada vyznačuje velmi úzkými rozměry šasi (již od 1 150 mm). Dalším přínosem je celková hmotnost vozidla do 3 500 kg, kterou splňují hned tři modely řady CX. Máme řešení i pro ty, kteří potřebují vyšší nosnost, a to variantu řady CX s celkovou hmotností vozidla 4 000 kg. Tato varianta má i prodloužený rozvor zajišťující větší prostor pro nástavby.

Motory Kohler zajišťují velmi čistý provoz s nízkou úrovní emisí, které splňují požadavky na emisní třídu Tier IVi/Euro IIIB. Jednotky CX jsou vybaveny výkonnou hydraulikou load sensing, mechanickou vývodovou hřídelí a tříbodovým závěsem kategorie I nebo II. Tříbodový závěs na přední straně umožňuje modelům CX snadné použití i se stávajícím nářadím.

Závěrem

S veškerým vybavením značky Multihog si řidiči mohou být jisti velmi bezpečnou a pohodlnou prací díky prostorné a ergonomické kabině, při zachování vynikající viditelnosti ve všech směrech s velmi nízkou úrovní hluku a vibrací.

Autor: Ondřej Lesina
Foto: Ing. Lukáš Merenda, Ph.D.

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek