Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Hadačka 2016 – zdařilá zemědělská akcena západě Čech

Zveřejněno: 19. 8. 2016

Ve čtvrtek 23. června proběhl již 40. ročník oblíbené tradiční zemědělské výstavy na pozemcích mezi obcemi Kralovice a Hadačka. V současné době je to největší zemědělská výstava v Plzeňském kraji a celém západočeském regionu.

Ukázka z historie

Krásné slunečné počasí přilákalo zejména v dopoledních hodinách velké množství návštěvníků.

Když se řekne Hadačka, vybaví se nám rozlehlá polní plocha s vystavenou zemědělskou technikou, mnoho pokusných políček, příjemná hudba a dobré občerstvení a mnoho zajímavých doprovodných atrakcí, takže opravdu je na co se dívat.

Přes sto parcelek s nejrůznějšími odrůdami pěstovaných plodin mělo za cíl poskytnout zemědělcům dostatek informací pro jejich podnikání. Mohli zde zjistit, pro kterou odrůdu se v budoucnu rozhodnout, nebo se ujistit, zda zvolili právě tu správnou.

V rámci výstavy se konal také chovatelský den. Přehlídka hospodářských zvířat v chovatelském areálu potěšila zejména milovníky koní a chovatele skotu, prasat a ovcí. Odborníci i laici měli možnost navštívit moderní stáje a prohlédnout si další hospodářská zvířata, seznámit se s desítkami současné i historické techniky včetně ukázek jejich práce.

Radost zejména dětem udělalo vystoupení leteckých modelářů nebo i ukázky výcviku psů. Trochu adrenalinu jsme také prožili u dřevorubecké show, která se uskutečnila ve znamení značky STIHL.

Samosběrací vůz a secí stroj POTTINGER
Samosběrací vůz a secí stroj POTTINGER

Známé zemědělské stroje a značky

Naše redakce se při své návštěvě této velkolepé akce zaměřila zejména na výstavu zemědělských strojů nejrůznějších značek a autorizovaných prodejců, které zde byly zastoupeny v hojném počtu. Z této části vám také přinášíme pár obrázků na ukázku.

Značky John Deere a BEDNAR FMT měly pro své fanoušky připravenou expozici s ukázkami četné zemědělské, komunální a závěsné techniky a zároveň je pohostily ve zvláštním velkém stanu s občerstvením a zvaly do stánku s propagačními předměty.

Dále nás zaujaly samosběrací vozy a secí stroje POTTINGER, z traktorů český Zetor, severský VALTRA, nezaměnitelný rakouský STEYR, kombinace strojů značek NEW HOLLAND a KRONE, teleskopické manipulátory MANITOU, nákladní auta IVECO od prodejce Auto Helus, dále pak expozice menších strojů a zemědělských doplňků od prodejce AGRIIMPORT, sekačky a mini traktůrky Kubota a další technika.

Nepřehlédnutelnou novinku od firmy ZEPPELIN jsme si s panem Rybářem prohlédli velmi podrobně. Kolový nakladač s optimalizovaným paralelním pákovým mechanismem se „Z” kinematikou slučuje účinnost tradičního rýpání s možnostmi nosiče nářadí, čímž dosahuje vyšší výkonnosti a flexibility.

Celkový pohled na část výstavy se zemědělskou technikou
Celkový pohled na část výstavy se zemědělskou technikou

Závěr

Letošní ročník Hadačky 2016 považují organizátoři, vystavovatelé i návštěvníci za velmi zdařilý.

Organizátor výstavy Kralovická zemědělská a.s. již nyní srdečně zve všechny příznivce na příští ročník, který se bude konat 29. 6. 2017 opět zde na Hadačce.

Expozice firmy BEDNAR FMT s.r.o.
Expozice firmy BEDNAR FMT s.r.o.
Kolový nakladač CAT
Kolový nakladač CAT
Autor: Mgr. Jarmila Burešová
Foto: Mgr. Jarmila Burešová

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek