Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Fendt představil malé polní roboty

Zveřejněno: 22. 1. 2017

Fendt přestavil svůj projekt MARS, v jehož rámci vyvíjel malé polní roboty určené primárně pro setí plodin. Skupina těchto robotů spolehlivě zajistí kvalitní osetí celého pole, ovládaná přitom může být dálkově z tabletu. Mezi výhody robotů patří kromě nízké hmotnosti i nízké náklady na pořízení a údržbu díky zjednodušené konstrukci.

Německý výrobce traktorů, sklízecích mlátiček, řezaček a příslušenství se může za chvíli stát výrobcem robotů. Důkazem je projekt MARS. Název projektu vznikl ze zkratky Mobil Agricultural Robot Swarms – navzdory možným prvotním očekáváním se tedy v rámci projektu nepotkáte s žádnými meziplanetárními vozítky.

Firma Fendt ve spolupráci s německou univerzitou pracuje na projektu využití autonomních robotů na poli. Výzkumný projekt MARS, který je financován Evropskou unií v rámci programu FP7 a je součástí projektu Echord++, trvá už 18 měsíců a blíží se ke konci. V rámci projektu se pracovalo na vývoji malých robotických zařízení, která mají nahradit traktory. Roboti mají být primárně určeni k setí plodin.

Dokumentace procesu osetí

Fendt zdůraznil, že každé zaseté semeno se může dokumentovat pomocí tzv. „cloudu”. Během práce ukládá robot zeměpisné souřadnice každého semene. Fendt oznámil, že pokud robot z nějakých důvodů selže, přebírají jeho práci ostatní roboti, kteří zajistí, aby bylo pole oseto celé. Souřadnice semen mohou posloužit dalšímu vyhodnocení – např. k plánování hnojení.

Malí, ale šikovní

Roj robotů pracuje samostatně, efektivně a s velkou přesností. Roboti jsou poháněni elektřinou a kontrolováni prostřednictvím tabletu. Mají jednoduchý design a konstrukci a předpokládá se tedy, že budou produktivní a spolehliví. Dále mají nízkou hmotnost, díky níž omezí zhutnění půdy.

Jak vůbec budou fungovat? Automobil nebo traktor s přívěsem přijede na pole, kde roboty vyloží. Roboti se budou po poli pohybovat s velkou přesností podle GPS a RTK. Na poli se přitom bude moci pohybovat jeden robot nebo až 100 robotů současně a 24 hodin v kuse.

Díky jednoduché konstrukci a velmi malému počtu senzorů by měla být jejich pořizovací cena příznivá – stejně jako provozní náklady.

Shlédnout video můžete na www.youtube.com

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv autora

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek