Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Evoluce turbodmychadel zemědělské techniky

Zveřejněno: 9. 9. 2016

Všechny průmyslové a zemědělské motory renomovaných výrobců představené na veletrhu bauma 2016 mají jedno společné – všechny do jednoho využívají moderního systému přeplňování. U motorů s vysokým objemem je typické využití sekvenčního přeplňování pomocí kombinace malého a velkého turbodmychadla, zatímco u středních až menších motorů probíhá přeplňování výhradně pomocí moderního turbodmychadla s technologií proměnlivé geometrie turbínové části.

Turbodmychadlo BorgWarner Schwitzer S300BV s elektronickou regulací a systémem natáčecích lopatek turbíny VTG.

Historie – regulace obtokovým ventilem

Pro starší zemědělské aplikace je typické turbodmychadlo s obtokovou regulací, které nabízí jednoduchý, ale účinný způsob jak zajistit přísun dostatečného množství plnicího tlaku i při nízkých otáčkách motoru. Princip regulace turbodmychadla obtokem spočívá v použití relativně malého turbodmychadla pro daný typ motoru: i nízký objem spalin bude toto malé turbodmychadlo schopen roztáčet, čímž je motoru zajištěn optimální plnicí tlak už při nízkých otáčkách. Problém ale nastává ve vyšších otáčkách motoru, jelikož „malé” turbodmychadlo bez regulace obtokem by se vlivem přísunu většího objemu spalin do turbínové části roztočilo až za hranici kritických otáček. Tímto by došlo k jeho přetočení a postupné destrukci kritických komponentů ložiskového středu. Větší přísun spalin při vyšších otáčkách motoru zůstává nevyužitý – je odveden skrze obtokový ventil turbodmychadla rovnou do výfuku.

Moderní zemědělské motory Cummins představené na bauma 2016 jsou osazeny turbodmychadlem značky HOLSET
s patentovanou technologií VGT. Jedná se také o způsob regulace, ale místo natáčecích lopatek jako u VTG dochází k posunu celé turbínové stěny. Tím se mění velikost turbínové části s ohledem na proudění spalin a požadavky motoru.
Moderní zemědělské motory Cummins představené na bauma 2016 jsou osazeny turbodmychadlem značky HOLSET s patentovanou technologií VGT. Jedná se také o způsob regulace, ale místo natáčecích lopatek jako u VTG dochází k posunu celé turbínové stěny. Tím se mění velikost turbínové části s ohledem na proudění spalin a požadavky motoru.

Variabilní geometrie a elektronická regulace

Tento nevyužitý potenciál skrývající se ve větším objemu spalin při vyšších otáčkách motoru se podařilo využít až s nástupem turbodmychadel VTG (Variable Turbine Geometry), které si pomocí natáčecích lopatek v turbínové části přizpůsobují jak objem spalin, tak i jejich průtokovou rychlost. Elektronický aktuátor má dokonce svou vlastní řídící jednotku, která je přímo propojena s řídicí jednotkou motoru zemědělského stroje. Díky této technologii proměnlivé geometrie lopatek turbíny je motoru zajištěn dostatečný přísun plnicího tlaku v celém rozsahu jeho otáček, jelikož objem spalin je na rozdíl od turbodmychadla regulovaného obtokem plně využíván a jeho část není odváděna do výfuku.

Dokonalým příkladem použití těchto moderních turbodmychadel jsou zemědělské stroje John Deere a CLAAS od roku výroby 2007 s motory řady 6068H. V traktorech, manipulátorech, postřikovačích a kombajnech těchto renomovaných značek najdete už pouze elektronicky regulovaná turbodmychadla s technologií proměnlivé geometrie lopatek od výrobce BorgWarner (zastřešuje značky KKK a SCHWITZER). Díky použití turbodmychadel řady S300BV s technologií proměnlivé geometrie lopatek ovládané robustním elektronickým aktuátorem se podařilo efektivitu této řady motorů optimalizovat natolik, že se ve své kategorii vyznačují výborným poměrem výkonu a spotřeby.

Perkins 1206E-E70TTA přestavený na bauma 2016 je osazen rovnou dvěma turbodmychadly rozdílných velikostí. Jedná se o tzv. sekvenční přeplňování. Celý systém je regulován pomocí soustavy obtokových ventilů, které jsou ovládány stejnými typy elektronických aktuátorů, jako mají turbodmychadla s technologií VTG.
Perkins 1206E-E70TTA přestavený na bauma 2016 je osazen rovnou dvěma turbodmychadly rozdílných velikostí. Jedná se o tzv. sekvenční přeplňování. Celý systém je regulován pomocí soustavy obtokových ventilů, které jsou ovládány stejnými typy elektronických aktuátorů, jako mají turbodmychadla s technologií VTG.

Prevence a řešení závad moderních turbodmychadel

Drtivá většina případů selhání turbodmychadla je zapříčiněna problémem souvisejícím se systémem mazání – konkrétně tedy se znečištěním motorového oleje karbonizací a nečistotami. Pokud je olej znečištěn nebo je omezen jeho přívod či odvod, dojde k okamžitému poničení kluzných ložisek turbodmychadla. V tomto případě je nutná včasná základní oprava turbodmychadla pomocí servisního kitu dříve, než vlivem zvětšených vůlí dojde ke kontaktu rotačních částí turbodmychadla s turbínovou nebo dmychadlovou skříní, čímž dojde k poničení kritických komponentů. V případě moderního elektronicky regulovaného turbodmychadla je vlivem znečištění a karbonizace rovněž nutno na speciálních zařízeních vyčistit, nastavit a případně vyměnit jednotlivé komponenty ústrojí turbínových lopatek s proměnlivou geometrií. Po kompletaci turbodmychadla z renovovaných nebo nových originálních dílů následuje vyvážení ložiskového středu na strojích Schenck nové generace a kalibrace elektronického aktuátoru specializovaným přístrojem od výrobce turbodmychadla. Ta spočívá v nastavení maximální i minimální mezní úrovně dráhy regulace stejně tak jako její jednotlivé polohy. Jedná se o nezbytný krok ke správné funkčnosti turbodmychadla a celého motoru. Celý proces opravy pak završí fyzický test turbodmychadla na testovací stanici a „horká zkouška”, během které je turbodmychadlo napojeno na okruh mazání a je roztočeno až k hranici výrobcem maximálně povolených provozních otáček. Při simulaci reálného provozu na testovací stanici je turbodmychadlo také testováno na správné hodnoty vibrací laserovými snímači a je kontrolována těsnost ložiskového středu na případný únik oleje.

Autor: Daniel Dvořák
Foto: Archiv firmy ZF Friedrichshafen AG

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek