Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Dožínky v Jihočeském zemědělském muzeu

Zveřejněno: 24. 11. 2016

Dožínky neboli obžínky nebo dožatá, to je slavnost pořádaná na počest ukončených žní. Tradičně byla spojená s radovánkami, při nichž se čeleď veselila na účet hospodáře, což se nestávalo příliš často. To, jak probíhaly dožínky našich předků, se dlouhodobě snaží návštěvníkům přiblížit Jihočeské zemědělské muzeum.

Jak vypadaly dožínky dříve? Přípravy na dožínky probíhaly už minimálně týden před slavností – děvčata pletla velký věnec z obilných klasů všeho druhu, do něhož zaplétala ovoce, koláče i cukrovinky. S tímto věncem potom doprovázela nejhezčí a nejvýřečnější žnečka poslední vůz, směřující z pole do dvora hospodáře. Spolu s ní šla celá chasa, děvčata s ověnčenými hráběmi nebo tzv. živé snopy (děvčata a chlapci, kteří měli na svých šatech našité vrstvy obilných klasů a slámy a na hlavě měli jednoduchý obilný věnec). Před vraty hospodářství pak celý průvod zastavil a žnečka nesoucí dožínkový věnec zvolala:

Panímámo zlatá, otvírejte vrata,

Neseme Vám věnec ze samého zlata!

Vrata se otevřela a hospodář s panímámou si vyslechli toto přání:

Se srdečným přáním a vážným vinšováním vstoupili jsme do příbytku Vašeho.

Pantáto a panímámo, to Vám vinšujem, aby Vás Bůh ještě mnohá léta

ve zdraví a čerstvosti zachovati ráčil,

tak abyste ku potěšení a oblažení

ještě hodně hojnejch žní požívati mohli.

Chasa pak byla hospodářem obdarována penězi a hojným občerstvením, které se většinou regionálně lišilo (např. na Královéhradecku pekly hospodyně tzv. „mílové buchty”, totiž veliké buchty, které se vešly jen dvě na pekáč). K dožínkové slavnosti patřila muzika, dobrá nálada a bohatě prostřený stůl.

Význam dožínek

Není pochyb o tom, že dožínky patřily k nejdůležitějším slavnostem z celého roku. Byla to nejen oslava úspěšné sklizně, ale vlastně i dalšího života. Úroda obilí pod střechou znamenala jistotu potravy na celou zimu. Vegetační cyklus a na něm závislé zemědělské práce byly totiž v minulosti určujícím faktorem pro mnoho lidských činností. Čas býval v tradičních kulturách cyklický, stále se opakující v pravidelných intervalech – vymezen byl právě lidovými zvyky, rituály a obyčeji. V průběhu zemědělského roku nebylo příliš času na zábavu, většina lidových zvyků se odehrávala v období po skončení polních prací, tedy na podzim a v zimě.

Poznejte tradiční dožínky

Propojení naší kultury se zemědělským způsobem života se ze všeobecného povědomí postupně vytrácí. Proto se v Jihočeském zemědělském muzeu snažíme tuto skutečnost návštěvníkům přiblížit a v rámci našich interaktivních expozic a akcí je necháváme zažít alespoň část činností, které byly pro naše předky doslova denním chlebem. Expozice muzea jsou interaktivní, vystavené exponáty jsou funkční a připravené demonstrovat činnosti, k nimž v minulosti sloužily. V expozicích jsou využity i moderní technologie, které umožňují přiblížit návštěvníkům náročnější činnosti a větší stroje. Výbornou příležitostí k ukázkám zemědělské techniky v chodu jsou akce pro veřejnost, které pravidelně v muzeu pořádáme.

Akce Dožínky v muzeu 2016

Dožínky jakožto nejdůležitější zemědělská slavnost zaujímají mezi akcemi pro veřejnost výsadní postavení. V letošním roce proběhla oslava na začátku září za hojné účasti široké veřejnosti. Návštěvníci mohli zhlédnout ukázky výmlatu obilí na mlátičce, za níž byl připojen i vázací lis na slámu, ale mohli si obilí i sami vymlátit cepy, na ruční mlátičce a následně vyčistit na čisticím mlýnku. Krom toho si mohli prohlédnout naše expozice, děti se vyřádily v Agrohopsáriu, které je tvořeno spoustou slaměných balíků a sena, mohly si vylézt na všechny traktory, které v muzeu máme, vyrobit si něco v tvůrčí dílně a pomazlit se se zvířátky na naší minifarmě. Tradičně se návštěvníci mohli zúčastnit i soutěže o nejlepší dožínkovou buchtu. Nově byly instalovány interaktivní panely, které přibližují dětem a mládeži život na venkově v minulosti. Tyto panely vznikly za přispění Ministerstva kultury.

Závěrem

Kromě tradičních akcí muzeum nabízí pro školní skupiny i vzdělávací programy zaměřené na péči o půdu a zpracování zemědělských produktů a teď mimo turistickou sezónu i řemeslné kurzy pro veřejnost.

Expozice muzea budou v letošním roce přístupné už jen v určený čas o vánočních svátcích a pak až na jaře, kdy muzeum opět otevře svá vrata veřejnosti dokořán a představí novinky sezóny 2017, kterých určitě nebude málo.

Podrobnější informace a aktuality jsou k nalezení na webových stránkách www.zemedelske-muzeum.cz.

Fotogalerie

Autor: Mgr. Lenka Houdková
Foto: Mgr. Lenka Houdková

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek