Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Devítková řada traktorů DEUTZ-FAHR opět posouvá hranice vývoje

Zveřejněno: 4. 4. 2016

Na konci ledna proběhla na výstavišti v Českých Budějovicích velkolepá akce, která uvedla v České republice na trh novou řada traktorů DEUTZ-FAHR 9 TTV. Kromě krátkého představení společnosti DEUTZ-FAHR a zhodnocení posledního vývoje, včetně stavby nového výrobního závodu v bavorském Lauingenu, se více jak 200 hostů bavilo impozantní show světel, dýmu a laserů s tanečním a houslovým vystoupením. Zároveň byla majitelům v ČR slavnostně předána první dvojice těchto traktorů.

Již zelený světelný tunel na vstupu, který symbolicky tvořil vstupní bránu do „světa DEUTZ-FAHR”, dával tušit zajímavý zážitek. A české zastoupení, společnost Garnea a.s., ho pro všechny přítomné opravdu přichystala!

Nová řada DEUTZ-FAHR 9 TTV

Úvodního slova se ujal Ing. Václav Baštýř, ze společnosti Garnea a.s., který ve zkratce popsal samotný vývoj traktorů DEUTZ-FAHR 9 TTV, jenž od původního konceptu zabral 6 let. Zmínil, že po půl roce testování například klasickou stupňovou převodovku nahradila převodovka plynulá. Ta poskytuje obecně širší možnosti a dosažení vyššího stupně efektivity nejen u samotného traktoru, ale především ve spojení s připojeným pracovním náčiním. Zároveň umožňuje použití celé řady moderních automatických systémů. „V rámci vývoje bylo od roku 2009 vytvořeno 60 prototypů, které najezdily po polích a farmách v EU stovky tisíc motohodin a samozřejmě někteří měli možnost vyzkoušet si traktor přímo v České republice. Dnes, v roce 2016 – tedy 6 let po začátku vývoje – tu máme finální produkt. Máme tady exkluzivní modelovou řadu, která, troufám si tvrdit, je na špici dnešní prémiové produkce v EU,” dodal na závěr Ing. Baštýř.

Zastoupení v České republice

V České republice zastupuje značku DEUTZ-FAHR společnost Garnea a.s., která je importérem teprve od roku 2011. Z 41 ks prodaných traktorů v roce 2010 došlo v uplynulých letech k výraznému navýšení prodejů a k upevnění pozice na českém trhu. „V roce 2011 jsme začali tuto značku prodávat na českém trhu. Během tohoto roku jsme prodali 54 traktorů značky DEUTZ-FAHR. Intenzivní a systematickou prací jsme se dostali v loňském roce 2015 na 116 registrovaných traktorů,” uvádí k vývoji v ČR pan Ing. Petr Halamíček, vedoucí prodeje DEUTZ-FAHR pro ČR, a dodává: „Může se to zdát hodně nebo málo. Toto číslo ale zajišťuje páté místo na trhu prodeje traktorů v České republice. Pro zajímavost, v roce 2010, kdy jsme značku přejímali, značka zaujímala 11. místo s pouhými 41 kusy. To znamená nárůst o 182 %.” „Pevně věřím, že díky tomuto novému modelu, modelu řady 9000, tento trend udržíme i v budoucnu,” dodal Ing. Petr Halamíček.

SDF GROUP

O skupině SDF Group včetně značky DEUTZ-FAHR krátce pohovořil Stephan Coutellier, manažer pro středoevropský a severoevropský trh. Uvedl, že v loňském roce dosáhli jako skupina obratu 1,3 miliardy EUR, přičemž vyrobili 35 000 traktorů (poznámka redakce: DEUTZ-FAHR představuje cca 2/3 produkce) a 650 sklízecích mlátiček. V posledních letech bylo zároveň investováno přes 340 milionů EUR do vývoje a rozvoje společnosti, což se týkalo také řady 9 TTV. To vedlo například k návratu na 3. pozici na německém trhu.

V rámci budoucích investic probíhá od loňského roku výstavba nového výrobního areálu v bavorském Lauingenu, kde finální investiční suma dosáhne zhruba 90 milionů EUR. Stavba je v současné době téměř hotová a od dubna zde bude probíhat výroba testovacích strojů. Sériová výroba by se měla rozběhnout v září 2016.

Kulturní program

Traktory, ač úchvatně naaranžované, ale nebyly jediným bodem show. Po úvodních proslovech následovalo vystoupení houslistky Lenky Němcové na střeše jednoho z vystavených traktorů DEUTZ-FAHR 9340 TTV spolu s 3D Laser Mappingem doplněným o vystoupení tří tanečnic. Obojí je slovy těžko popsatelné, něco málo napoví přiložené fotografie, více hezký video spot z akce zveřejněný na stránkách www.garnea-as.cz.

Předání prvních strojů

Součástí programu bylo také předání prvních dvou prodaných kusů modelů 9340 TTV v České republice jejich novým majitelům. Klíče symbolicky předával předseda představenstva společnosti Garnea a.s. Ing. Jiří Hrůša a zahraniční host Stephan Coutellier. První traktor si převzal Ing. Jan Kubeš z Agro družstva Dolní Bukovsko, druhý pak Libor Stehlík z rodinné farmy ve Hvožďanech na Plzeňsku.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy Garnea a.s., Jiří Hejhálek

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek