Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Centrum sypkých hmot České republiky a numerické modelování ve vývoji zemědělských strojů

Zveřejněno: 23. 10. 2016

Sklízecí a secí technika jsou nedílnou součástí cyklu pěstování plodin v zemědělství. Je důležité zajistit jak správnou přípravu zeminy, tak vhodné setí, usazení semena pod povrch zeminy a správnou technologii sklízení, při které dochází k co nejmenšímu opotřebení a znehodnocení odrůdy.

Výsadba osiva pomocí secího stroje

V době technologického růstu a inovací firmy vyhledávají možnosti tvorby nástrojů vhodných pro dopravu, úpravu, skladování či zpracovaní zeminy, osiv či jiných sypkých materiálů za co nejmenších finančních nároků. K tomu dopomáhá matematické modelování a simulace partikulárních částic. Touto problematikou se zabývá Centrum sypkých hmot ČR, které ve spolupráci s výzkumným centrem ENET sídlí v areálu VŠB – TU Ostrava.

Slavnostní otevření Centra sypkých hmot České republiky
Slavnostní otevření Centra sypkých hmot České republiky

Centrum sypkých hmot České republiky

Centrum sypkých hmot ČR bylo slavnostně otevřeno 8. 4. 2016 na půdě VŠB – TU Ostrava. Dříve tým prof. Zegzulky působil jako Laboratoř sypkých hmot. Otevření se také účastnil předseda Evropské komise pro mechaniku sypkých hmot Prof. Álvaro Ramírez-Gómez.

V našich laboratořích se věnujeme sypkým/partikulárním hmotám. Stanovují se zde jejich mechanicko-fyzikální vlastnosti, interakce mezi nimi samotnými a s jiným materiálem a zároveň se zkoumají procesy, kterými mohou během dopravy, skladování či úpravy projít. Získaná data se poté využívají jako vstupní parametry pro matematické modely, které se vytváří v počítačovém rozhraní a které představují modely dopravy sypkých látek, jejich procesní úpravy nebo skladování. Tímto je možné identifikovat kritická místa (body) a úpravou počítačového modelu se poté dá vyloučit problém a zefektivnit výše uvedené procesy. Příkladem může být zemědělská zemina jako partikulární hmota. Zemina se skládá z několika druhu částic (různý tvar, velikost, morfologie), pojiva, vody a příměsi minerálů, které mezi sebou tvoří vazby. Tento směr nás zavedl na cestu studie průběhu chování zemin během jejich zpracování.

Secí stroj v simulačním rozhraní EDEM Academic
Secí stroj v simulačním rozhraní EDEM Academic

Secí technika a aplikace matematického modelování

Při návrhu, vývoji a inovacích různých zařízení je vhodné využívat novodobé technologie. Při návrhu konstrukce je důležité brát zřetel na styl uskladnění osiva, způsob dopravy osiva ze zásobníku do dávkovače a také na samotné dávkování a sázení osiva.

Je stěžejní zvolit vhodné dopravní trasy, skladovací a dávkovací systémy pro daný druh osiva. Dále je důležité použít vhodný sortiment nástrojů jako například pluhy, radličky či orné disky pro vytvoření secí drážky a pro její zahrnutí.

V našich laboratořích měříme mechanicko-fyzikální vlastnosti různých osiv a zemin. Naměřená data poté využíváme při modelování dopravy osiva ze zásobníku, a to pomocí dávkovačů přímo do půdy, kde se semínka sázejí v přesných roztečích.

V tomto případě je důležitým krokem určit způsob dopravy osiva do dávkovacích hadic. Semínka mohou být dopravována přímo ze zásobníku mechanickými dávkovači nebo pomocí vzduchu. Využitím nových technologií metody diskrétních prvků je možné nasimulovat dopravní trasu osiva, identifikovat problémy při dávkování, třídění či sázení semene a předejít tak procesním disfunkcím a nechtěnému prodloužení vývoje zařízení.

Autor: Ing. Martin Žídek, Ing. Jakub Hlosta, Ing. Daniel Gelna
Foto: Archiv autorů

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek