Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Autonomní traktor od CNH Industrial

Zveřejněno: 26. 1. 2017

Nová koncepce plně autonomního traktoru od CNH Industrial dokládá, že autonomní zemědělství přestává být pouhou utopií a stává se otázkou blízké budoucnosti. Futuristicky vyhlížející traktory, které se obejdou bez řidiče, přinesou nejen zefektivnění a zjednodušení práce, ale také prostor pro další inovativní řešení.

Precizní zemědělství a automatizace strojů. Tyto dva faktory v současné době nabírají na stále větší důležitosti. Mnoho výrobců zemědělské techniky již představilo svůj autonomní stroj – stroj, který nepotřebuje řidiče. Nově se mezi tyto firmy řadí i koncern CNH Industrial. Na americké akci Farm Progress Show byl představen koncept autonomního traktoru v barvách firmy Case IH a New Holland.

Automatické řízení a telematika jsou již k dispozici ve skoro každém velkém traktoru. S autonomní technologií však výrobci stále jen koketují a do praxe se ještě ve velkém měřítku nedostala.

Dva koncepty

Na Farm Progress Show ale nebyl představen jen futuristický koncept autonomního traktoru, nýbrž i traktor klasické koncepce New Holland T8 NHDrive™, který také demonstroval autonomii, ale se zázemím pro řidiče, tedy s kabinou (což je praktické pro přepravu traktoru – na běžné silnice by autonomní traktor za stávající legislativy nemohl).

Provedení autonomního traktoru

Autonomní traktor v barvách Case IH je postaven na základě modelu Magnum. Dostal design, který používají traktory Optum. Traktor je vybaven všemi možnými pokročilými systémy a radary tak, aby zvládnul složité pracovní úkony. Traktor je především určen pro práci, kde se nevyžaduje složitý zásah obsluhy, což je právě setí, postřik či sečení. Stroj lze kontrolovat a ovládat buď prostřednictvím stolního počítače nebo tabletu.

Autonomní traktor je vybaven radary, lasery a videokamerami, které slouží pro sběr dat z okolí – traktor tak ví, kde jsou překážky a jak se jim vyhnout. I když se jedná pouze o koncept, technologie v něm použité mohou posloužit i konvenčním traktorům.

Autor: Milan Jedlička
Foto: CNH Industrial

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek